Udruženje žena „Stari vez“ iz Plažana organizovalo manifestaciju pod nazivom „SEOSKO PRELO“

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Autor: Ž. Prokić

Udruženje žena „Stari vez“ iz Plažana organizovalo je manifestaciju, prvi put po redu, pod nazivom „SEOSKO PRELO“.

Foto: Nada Milovanović i Svetlana Rajić

Učestvovale su žene iz udruženja “Resavčanke” iz Resavice, „Zlatne ruke Stenjevca“ iz Stenjevca, „Kreativne Despotovčanke“ iz Despotovaca, „Moravske šarenice“ iz Lapova, „Ćovdinke“ iz Ćovdina, „Jezerke“ iz Jezera, i  „Stari vez“ iz Plažana kao domaćin.

Mi smo povodom toga razgovarali sa Svetlanom Rajić, predsednicom ovog udruženja.

Ž. P.: Možete li nam reći nešto više o UŽ “Stari vez” iz Plažana?

S.R. :    Naše udruženje postoji od 2013. godine. Bavimo se očuvanjem starih zanata kojim su se bavile naše bake. Cilj nam je da otrgnemo od zaborava takve zanate i da taj način rada prenesemo na naše mlade naraštaje”.

Ž.P.: Odakle ideja za pokretanjem ove manifestacije?

S. R.  : Ideja za pokretanje manifestacije je potekla od priča kako su se nekada u selu održavala seoska prela.  Dogovorile smo se da pokrenemo ovu manifestaciju, i da krenemo sa seoskim prelom, i nadam se da smo pokrenule nešto veoma lepo i korisno za našu omladinu, sa željom da nastave ovu našu tradiciju koja se malo zaboravila”.

Ova manifestacija je održana u Domu kulture u Plažanu, selu koje se nalazi u opštini Despotovac.

Održana su takmičenja u krunjenju kukuruza, vredne domaćice takmičile su se i u pravljenju najukusnije proje, izradi najoriginalnijeg starog ručnog veza, bilo je organizovano i kolektivno takmičenje u sportskim disciplinama Bacanje kamena sa ramena, takmičenje u gadjanju pikadom, a najspretnije i najbrže članice dobile su pehar i zlatnu medalju.

Za najukusniju proju 1. mesto je osvojila je Zorica iz UŽ “Moravske šarenice” koja je dobila pehar i zlatnu medalju, za najoriginalniji vez nagradu je dobila Radmila Stojanović iz Plažana, u takmičenju prelja, nagrada je bila kolektivna, te su bile nagradjene sve četiri prelje, u  takmičenju u krunjenju kukuruza, u bacanju pikada, za takmičenju u bacanju kugle sa ramena žene dobile su nagradu kolektivno.

Stručni žiri su bile : Mila Kočić, Gordana Ivanović i Stamena Obradović.          

Za sportske igre u žiriju je bio Marko Mirković, koji je ujedno i bio voditelj celokupnog programa, novinar i član kulturno umetničkog društva .

Kao dobre domaćice, vredne žene iz UŽ „Stari vez“ su svoje gošće iz drugih mesta ugostile kako valja, te su pripremile i ukusne djakonije, pite, meze, slatka i slana peciva,torte i kolače, sve  iz domaće kuhinje, ukusno i sveže…

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

VESTI GRADA VESTI GRADA DESPOTOVAC