U Despotovcu igrana predstava „Usud po Grigoriju“ na Danima srpskoga duhovnog preobraženja

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Autor: MEDIA PS

Predstava „Usud po Grigoriju“ je odigrana u okviru manifestacije „30. Dani srpskoga duhovnog preobraženja“ koja traje od 19 do 28. avgusta 2022. godine.

Predstava Narodnog pozorišta iz Prištine „Usud po Grigoriju“ igrana je u despotovačkom Centaru za kulturu „Sveti Stefan, despot srpski“ u utorak, 23. avgusta sa početkom u 20.15 časova.

Lica:
Grigorije Božović, književnik i političar – NEBOJŠA ĐORĐEVIĆ
Islednica, oficir OZNE / Sofija, skojevka – IVANA KOVAČEVIĆ
Petko Božović, krojač – BOJAN STOJČETOVIĆ
Stjepan Radić, hrvatski političar – NEMANjA JANIČIĆ
Desanka Đorđević, beogradska glumica / Turkinja, majka Sejdina – JASMINA STOILjKOVIĆ
Dr Nikola Subotić / General Espozito – NIKOLA ĐORĐEVIĆ
Bješka / Bogdana / Žena u crvenom – TAMARA TOMANOVIĆ
Predsednik nacionalnog veća u Pljevljima / Mojsil Zlatanović / Stanko Tripkov – STRAHINjA BIČANIN
Trgovac / Miloje / Prota Dejan Popović – NIKOLA STANKOVIĆ

Autor: Miloš Latinović
Reditelj: Branko Popović
Scenograf: Goran Stojčetović
Kostimograf: Boris Čakširan
Koreograf: Isidora Stanišić
Kompozitor: Bojan Stojčetović
Scenski govor: Ljiljana Mrkić Popović
Inspicijent: Zorica Grahovac

Predstava je radjena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Doma kulture „Stari Kolašin“ iz Zubinog Potoka.

REČ REDITELjA
Drama „Usud“ Miloša Latinovića, poznatog pisca i direktora „Bitef teatra“ iz Beograda je, ne samo, vraćanje duga svom velikom književnom prethodniku Grigoriju Božoviću (1880-1945), i podsećanje na njegovo značajno stvaralaštvo, već i velika opomena društvu u celini, da se nikada više ne ponove tako surovi obračuni i stradanja izuzetnih srpskih stvaralaca, a na osnovu izmišljenih optužnica i režimskih smicalica. Ova drama modernim scenskim jezikom, eliptičnom dramskom formom, prati životni usud jednog od naznačajnijih srpskih pisaca između dva rata, koji je još i nazivan “ kosovskim Andrićem“ zbog svoje posvećenosti temama iz Stare Srbije koje je ovaplotio u više dela među kojima su „Pripovetke“, „Putopisi“ ali i kraći zapisi o ljudima i događajima objavljeni u ondašnjoj „Politici“. Božović je radio kao profesor prizrenske bogoslovije, predavao je i u Bitoljskoj gimnaziji, bio je biran za narodnog poslanika, pa i za predsednika beogradskog Pen kluba, nakon smrti Milana Rakića, a doživeo da ga nenarodni sud, neke nove nenarodne ideologije i države, proglasi za izdajnika i strelja u Beogradu 1945.godine. Uprkos, rehabilitaciji iz 2008.godine, njegovo delo je ostalo, prilično nepoznato, a uspomenu na njegovo stvaralaštvo, verno i uspešno čuva Kulturni centar „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku, redovno, svake godine dodeljujući nagradu „Grigorije Božović“ za književnost. Znajući za sve ovo, temeljno analizirajući vreme i događaje iz tog perioda, Miloš Latinović, gradi dramsku strukturu u kojoj se prepliću, život i stradanje Grigorija Božovića i sudbine njegovih književnih junaka, slikajući jednu turobnu sliku neprestane borbe kosovskih Srba, Arbanasa, Turaka, aga, trgovaca, seljaka, žena, dece sa kosovskim usudom u kome isijavaju istorijska nasleđa, običajni zakoni, ali i malograđanština i politikanstvo podeljene države, razapete između težnje ka bogatom Zapadu i zadahu siromašnog Juga u kome se još uvek oseća „miris orijentalne zaprške“. Takvim postupkom, pisac ovu dramu donosi ne samo kao potresno svedočanstvo o nama nekada, nego i kao odgovoran umetnik suočava i nas danas sa sadašnjim izazovima koji, kao da nam govore, da se nismo mnogo odmakli od ovog kosovskog „Usuda“.


Predstava je premijerno izvedena 30. maja 2022. u Domu kulture „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

KULTURA VESTI GRADA VESTI GRADA DESPOTOVAC