SVE VEĆE INTERESOVANjE ZA RESAVSKU PEĆINU !!!

  • Autor: O.Despotovac/MEDIA PS

05/02/2020

Ove nedelje bili smo u poseti i Javnom preduzeću ,,Resavska pećina“. Želeli smo da se informišemo o aktivnostima ovog preduzeća tokom prošle, kao i da saznamo kakvi su planovi u ovoj godini. Naš sagovornik je tom prilikom bila direktorka JP ,,Resavska pećina“ Ana Nešić Bogdanović koja nas je bliže upoznala sa aktivnostima ovog preduzeća.


Na samom početku našeg razgovora direktorka je istakla da je „Resavska pećina“ 2019. godinu završila na značajno višem nivou u odnosu na prethodne godine., a da je očigledan pokazatelj toga najpre porast broja posetilaca, koji su obišli pećinu, a i naš kraj uopšte. Trend rasta broja posetilaca se tokom godina nastavio, pa imamo podatak da je preko tri hiljade ljudi više obišlo pećinu u 2019. u odnosu na 2018. godinu.

Letnji period je kao i uvek protekao sa najvećim brojem poseta, ali ono što je zanimljivo je činjenica da ovaj lokalitet postaje u sve većoj meri zanimljiv turistima i van tog perioda, naročito za turiste iz inostranstva, na šta je direktorka izuzetno ponosna. Takođe, navodi da je interesantan podatak to da su se organizovane posete sprovodile u vreme novogodišnjih i Božićnih praznika, a među posetiocima je bilo gostiju iz Malte, koji su pred sam doček Nove godine želeli da obiđu pećinu, dok su par dana pre njih pećinu organizovano posetili i turisti iz Palestine. Ovaj trend nastavio se i u 2020. godini, pa je pećina u januaru imala veliki broj posetilaca iz Rusije, a nedavno su je obišli i gosti iz Indije, kao i studenti iz Sjedinjenih američkih država.

Turisti jesu najbitnije deo u našem poslu, navodi direktorka, pa shodno tome, radi se sve kako bi upravo oni zadovoljni napustali naše krajeve. U skladu sa tim ciljem, radi se i na infrastrukturi, pa se nakon puteva koji su dovedeni na jedan zadovoljavajući nivo, ove godine pristupilo rekonstrukciji i mosta na reci Resavi, u mestu Strmosten, koji vodi ka hidrokompleksu Lisine. Sagledavši sve infrastrukturne probleme i potrebe, uočili smo da je taj most bio jedna od kritičnih tačaka kada je u pitanju put ka Lisinama, te smo shodno tome njega postavili kao prioritetnu tačku za rešavanje, ističe direktorka. Ovaj projekat je Lokalna samouprava, sredstvima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije uspešno realizovala, pa je tako i jedan od najvećih problema uspešno otklonjen.

Direktorka Ana Nešić Boganović navodi i da je u samom lokalitetu Resavske pećine uređen rezervoar za otpadne vode, a kako do tamo ne postoji kanalizacija ovo je bio jedini načinda se uredi to pitanje i da je ovaj projekat realizovan uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine, koje je uložilo značajna sredstva. 

 Osim u ovom smislu, JP „Resavska pećina“ je u prethodnoj godini napredovalo i u organizacionoj strukturi.

Proširena je delatnost preduzeća, pa shodno tome, pored upravljanja zaštićenim područjima ,,Resavska pećine“ i ,,Lisine“, Javnom preduzeću su povereni i ostali poslovi promocije lokaliteta sa područija naše opštine, te je u tom smislu javno preduzeđe dobilo nove nadležnosti.


Kako u organizacionom tako i u finansijskom smislu važno je direktorka je želela da napomene da lokalna samouprava predstavlja važan oslonac Javnom preduzeću ,,Resavska pećina“ i iz godine u godinu prepoznaje značaj turizma opštine Despotovac i nastoji da se upravo u toj sferi naprave krupni koraci unapred.

Jedna od bitnijih obaveza u godini je i organizacija viteškog festivala „Džast aut“. Za pet godina, koliko se u Despotovcu organizuje ovaj festival, stekao je široke razmere i postao prepoznatljiv svuda u svetu. Ocenu kvliteta predstavljaju i dve prestižne nagrade koje je festival dobio u 2019. godini, priznanje „Najbolja turistička manifestacija u funkciji promocije Srbije“ koje je dodelila Privredna komora Srbije i nagradu „Turistički cvet“ koju dodeljuje Turistička organizacija Srbije. Ove nagrade nam pokazuju da je organizacija prepoznata kao izvanredna, i svakako daju podsticajda se u narednim godinama, još energičnije posvetimo ovoj manifestaciji, što mi i činimo.
Ono što je dobro treba razvijati i konstantno unapređivati pa se preduzee u skladu sa tim, već aktivno uključilo u radu na novom projektu, odnosno na projektu ,,Šesti Međunarodni viteški festival Džast aut“, koji nas očekuje u avgustu 2020. godine.

Da se sa lepotama našeg kraja upozaju i oni koji ih još uvek nisu posetili i lično doživeli, pobrinuli su se razni mediji, preko svojih emisija. Svakako da beskrajno lepi pejzaži, doprinose kvalitetu njihovog rada, u šta su i oni sami imali prilike da se uvere. Urednici RTS emisija sa temom gastornomije, ,Gastronomad“ i ,,Kuhinja mog kraja“, iskoristili su znanja i veštine lokalnih kulinarskih majstora u pripremanju resavskih tradicionalnih jela i već nadaleko poznatog gostoprimstva. Prirodne lepote Despotovca, našle su se i u emisiji ,,S Tamarom u akciji“, dok su u organizaciji Turističke organizacije Srbije, snimljeni kadrovi za zvanični promo spot, čiju je produkciju radila TV Prva. Uspešna saradnja sa ovom televizijom, nastavila se i za potrebe emisije „Auto moto šou“ kada su još jednom posetili naš kraj i svojim gledaocima predstavili sve lepote, aktivnosti i mogućnosti koje naš kraj pruža. Pored navedenog, zabeležena su i gostovanja u RTS-ovoj Šarenici, kako početkom 2019. tako i početkom 2020. godine, a takođe je i televizija Hepi ugostil u naše predstavnike u emisiji „Prelo u mom sokaku“.

Da je ovaj kraj pogodan za objektiv kamere govori i činjenica da je ekipa filma „Ključ“ nedavno snimila neke od kadrova upravo ovde, takođe je naša Manasija bila centar snimanja scena za dokumentarno-igrani serijal „Srpski junaci srednjeg veka“.

Svakako da ovo nije sve kada je unapređenje infrastrukture u pitanju, uveliko se radi na novim, velikim, projektima a sve u cilju poboljšanja uslova kako bi i turizam u našem kraju mogao da napreduje.

VESTI GRADA DESPOTOVAC