Stefan Bogosavljević: Muzikom žigoše svetski bol i uživa u rok zvucima!!!

Stefan Bogosavljević: Muzikom žigoše svetski bol i uživa u rok zvucima!!!

  • Autor: Marko Mirković

26/01/2018

Despotovac- Kada je u 6 razredu osnovne škole, mladi muzičar i student Stefan Bogosavljević iz Despotovca, dobio prvu gitaru i počeo da uči prve akorde, nije ni sanjao da će jednog dana osvojiti publiku i nagradu za svoje muzičko delo, a krajem godine pohvalio nam se drugim mestom na značajnom festivalu kantautora.

style=“text-align: center;“>foto: S.Ljubisavljević

„Za muziku sam se zainteresovao u ranom detinjstvu, negde u petoj godini, pod uticajem ćaleta koji je do danas ostao ljubitelj klasičnog roka 70-tih.
Ćale mi je pustio kasetu sa kompilacijom pesama Doors-a i prvo slušanje  je bilo  dovoljno da se zaljubim u rokenrol i muziku uopšte“, kaže. U početku je nastupao u okviru benda, gde je svirao po okolini, a najdalje u Vršcu. Kasnije je  nastupao samostalno u Despotovcu i Svilancu, a od odlaska na fakultet i u Beogradu.
Kaže da inspiraciju crpi od u komercijalnom smislu „manjih muzičkih zvezda“.
„Što se velikih tiče, tu je pre svega John Frusciante, zatim stari dobri Neil Young, Thom Yorke iz Radiohead-a itd. Međutim, te influencije su u mojoj autorskoj muzici toliko izmešane da su stvorile moj  zasebni stil“, priča on.
Negovanje svog muzičkog stila, dovela ga je i do značajnoj takmičenja kantautora u Beogradu, na kome su nastupili i muzičari iz Evrope, ali i Amerike.
„Osvojio sam Drugo mesto po glasovima publike na Beogradskom festivalu kantautora , i to je moja jedina nagrada za sada.Za mene ta nagrada pre svega znači priznanje da to što radim ima nekog smisla, i da kantautorstvo nikada neće zamreti i da će uvek biti jedan od najpotpunijih vidova za iznošenje subjektivnih stavova i doživljaja o svemu što postoji ili barem mislimo da postoji.
Na finalnoj večeri festivala izvodio sam kompoziciju Weltshmerz (srp. Veltšmerc – nemački izraz koji su romantičari koristili za svetski bol,  opštu empatiju prema nedaćama širom sveta). Nagradu nisam očekivao, jer je konkurencija bila jaka i bilo je dosta iskusnijih kantautora od mene, ali eto,  i to se dogodilo“, kaže Stefan ponosan na nagradu.
Prošlog leta svojom muzikom Stefan se predstavio na zanimljivom festivalu koji se održava u Lipovici, „Mud(r)ijada“, sa koje nosi pozitivne utiske.
„Jako zanimljiv i  „pozitivno lud“ festival. Spoj gulaša  od belih bubrega, pića, pevanja, igranja i ko zna još čega niko ne može biti loš!“, kaže kroz smeh.
Stefan dodaje da rok muzika ovakvog tipa ima budućnosti i u malim gradovima. „Naravo, samo je potreban veći nivo angažovanja mladih Despotovčana u smislu pravljenja svojih bendova koji bi održavali rok i žanrovski sličnu scenu u našem gradu“, priča on i dodaje da ne planira previše: „Oduvek sam davao prednost spontanosti nad planiranjem, i držim se toga i što se mog muzičkog rada tiče. Koncepcija Kantfesta mi se jako svidela,  tako da ću se na isti  prijaviti i sledeće godine, a pokušaću da se prijavim i na slične festivale koji se održavaju na prostoru Balkana (Hrvatska, Bugarska, Slovenija itd.)

Učenici Tehničke škole dekorisali slavski kolač: Pobedili brat i sestra!!!


Učenici Tehničke škole dekorisali slavski kolač: Pobedili brat i sestra!!!

24/01/2018