PROMOCIJA ROMANA „Itikajeropolitika@Vuk“ u Despotovcu pokrenula zanimljivu književnu diskusiju!!!

PROMOCIJA ROMANA „Itikajeropolitika@Vuk“ u Despotovcu pokrenula zanimljivu književnu diskusiju!!!

12/02/2018

Despotovac-Cuklus kuluturnih događaja u Narodnoj biblioteci „Resavska škola“ započeo je promocijom romana „Itikajeropolitika@Vuk“, jednog od najboljih srpskih književnih postmodernista profesora dr Save Damjanova koji predaje na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

style=“text-align: center;“>foto Jasna Popović

Prigodnim rečima na početku programa goste je pozdravila direktorka biblioteke Sanela Simić koja je ovom prilikom istakla da joj je velika čast što ciklus kulturnih događaja u Despotovom gradu, otvara ovaj značajan roman. Zatim je o knjizi govorila književna kritičarka Milica Vučković iz Niša. Milica je govorila o istorijskoj dimenziji romana ističući da u romanu dominira Eros. Ovde je reč o ljubavi prema jeziku, ali o odnosu muškarca i žena. Kroz kompletnu istoriju srpske kulture autor nas vodi koristeći se likom Vuka Karadžića, za koga vremenskih prepreka nema i koji se sreće i sa onim ličnostima koji ne pripadaju epohi u kojoj je živeo, već mnogo posle njega. Profesor je ovde kako Milica ističe parafrazirao i Apostola Pavla, govoreći da je čitava istorija, u stvari istorija muškarca i žene. Zato ih on prikazuje kroz dva arhetipa a to su vuk koji predstavlja muškarca i destino, odnosno sudbina, što predstavlja ženu.Na kraju svog izlaganja Milica je zaključila da treba poslušati Vukove reči i „čitati kako je napisano“, ali je poručila da treba „čitati i između redova“. Profesor Damjanov, nije želeo da kritikuje niti upotpunjuje previše Miličino izlaganje, jer, kako kaže veruje u sud čitalaca i jedini pravi doživljaj dela je doživljaj čitalaca koji zavisi od osobe i njenog načina da doživi neko delo.


Objasnio je malo šire dimenizuju romana, govoreći o značaju ljubavi, ali i o vuku i destino: „Vuk Karadžić je svoje ime pisao malim slovom zato što je bio svestan težine koju pojam vuk nosi, da to predstavlja, nešto arhetipsko, muško“, kazao je profesor, a ova zanimljivost je iznenadila čitalačku publiku. Ipak dodao je da je ovo njegov poslednji roman i da je kroz romane rekao sve što je zamislio da kaže. Objasnio je i suštinu i poruku romana u naslovu: Vuk je vuk, jedno od mitskih bića, odnosno jedno od vrhovnih božanstava stare srpske kulture. Potom imamo Vuka Karadžića, jednog od glavnih junaka romana, koji je inače bio hendikepiran fizički, ali je imao suštinski vučju prirodu, tu energiju. „ItikaJeropolitika“ je zapravo jedna barokna knjiga vizuelnih simbola koji su imali stalno značenje. Ona ima metafizički, filozofski i tajni smisao jer je „ItikaJeropolitika“ njen posrbljeni naslov, a njen pravi naslov je „Etika hijeroglifa“, kazao je Damjanov. Na kraju književne večeri razvila se i književna diksusija o reformatoru srpskog pravopisa, ali i o njegovim grehovima, jer je kako bi svoja dela objavio, prodavao stare srpske knjige, na šta ga je u to vreme upozoravao i njegov učenik Đura Daničić čiji je zadatak bio da te knjige prikuplja. Kazao je i da bi se Vuk u današnje vreme kada bi ponovo došao bavio nekim unosnijim poslom, a ne književnošću, jer je bio takva ličnost. Nakon uspešne promocije u Despotovcu kojom su bili zadovoljni i organizatori i pisac, Damjanov je posle mnogo godina ostvario još jednu želju, posetio je Manasiju čijoj se arhitekturi i duhovnosti veoma divi.

sdr-dimnicar acaLOGO-300-x-140
dimnicar243_o-(300 x 140)

NAJNOVIJE VESTI

VESTI GRADA DESPOTOVAC