16. juna obeležen dan opštine Despotovac !!!

  • Izvor: gradskevesti.com

12/06/2021

Despotovac- Opština Despotovac 16. jun slavi od 2004. godine sećajući se na dan kada je kralj Milan Obrenović Prvi 1882. godine doneo ukaz kojim će se selo Vojnik ubuduće zvati Despotovac, u znak sećanja na despota Stefana Lazarevića koji je od 1407. do 1418. godine nedaleko od njega podigao manastir Resavu (Manasiju).

Istim ukazom Despotovac je proglašen za varoš i postao sreski centar zahvaljujući čemu se znatno brže razvijao zahvaljujući šumskom i rudnom bogatstvu.

Svečanost je otvorio Gradski hor Centra za kulturu Despotovac, koji je pod dirigentskom palicom Stanke Backović otpevao himnu „Bože pravde“, nakon čega je sve prisutne u ime domaćina pozdravio Predsednik Skupštine opštine – doktor Zlatko Marjanović.

“Jedna teška godina je za nama, budući da je protekla u znaku borbe protiv pandemije virusa korona. Ova pošast ostavila je strašne posledice, prevashodno u ljudskim žrtvama, ali i na privredu i standard ljudi. Porodicama koje su ostale bez svojih najmilijih i ovom prilikom u ime Skupštine opštine Despotovac i i svoje lično ime izražavam najdublje saučešće. Kao lekar imao sam priliku da izbliza vidim velike ljudske patnje. Ostaje nam da se nadamo da će vakcinacija ljudi i pridržavanje mera zdravstvene bezbednosti dati rezultate i da ćemo se brzo vratiti normalnom životu kakvog smo imali pre pandemije. Osim gubitaka ljudskih života, kao nečeg najvrednijeg, došlo je i do usporavanja privrednog razvoja, do redukovanja velikog broja projekata koje smo uz pomoć države planirali realizovati. Ogromna sredstva država je morala usmeriti na ublažavanje posledica pandemije i na podršku najugroženijim delovima stanovništva što je usporilo i napredak Srbije.


No i pored toga, tokom prethodnog perioda završili smo više značajnih projekata u gradu i našim selima. Bez namere da dužim i ovu svečanost opterećujem hvalospevima, pomenuću samo poslednji i najkapitalniji, završetak gradnje i početak rada toplane na biomasu koji je zajedno sa toplovodnom mrežom koštao 2 miliona evra. Zahvaljujući njemu sve ustanove u gradu su prošle zime imale bolje, i upola jeftinije grejanje. Posebno sam ponosan što smo ovim projektom rešili i višedecenijski problem grejanja hale sportova i omogućili mladima naše opštine da se aktivno bave sportom i tokom zimskog perioda. U toku je postavljanje gasovodne mreže u gradu što pričinjava dosta poteškoća. Budući da se radi o velikom projektu koji će u perspektivi biti koristan i za privredu i svako domaćinstvo, molim građane za strpljenje i tolerantnost kako bismo ovaj posao priveli kraju do početka grejne sezone”, istakao je doktor Marjanović, koji se na kraju pozdravne reči zahvalio građanima na poverenju koje su na prethodnim izborima dali ovoj izbornoj listi, na podršci koja je bila veća nego na izborima održanim 2016.godine.

Prisutnima se obratio i predsednik opštine – Nikola Nikolić.

“Najveći deo vremena od prošlogodišnjeg obeležavnja Dana opštine posvetili smo borbi protiv Korone, bolesti koja se nadvila nad čitavim svetom i koja je odnela milione ljudskih života. Svedoci smo da je rukovodstvo naše zemlje učinilo sve kako bi posledice po građane Srbije bile što manje. Vlada Republike Srbije i predsednik Aleksandar Vučić su pokazali veliku posvećenost u nabavci neophodne medicinske opreme, ali i solidarnost sa susednim državama i narodima pokazujući time našu želju da se pomogne kada je ljudima najteže i pravo lice srpskog naroda.
No , život ide dalje i svi se ovih dana okrećemo budućnosti vraćajući se redovnim aktivnostima i realnim potrebama članova naših porodica i naših građana. U Despotovcu nas čeka dosta poslova na realizaciji nekoliko značajnih projekata. Prioritet je kao i svuda, borba za nova radna mesta i otvaranje proizvodnih pogona. Drago mi je što još jednom mogu da pozdravim dragog gosta i prijatelja Gornje Resave, gospodina Ran Avida iz Izraela vlasnika firme Vud Fil koji je, posle više neuspešnih pokušaja privatizacije, kupio pogon bivše fabrike ŠIK u Dvorištu. U toku su pripremni radovi za pokretanje proizvodnje u oblasti prerade drveta i verujem da ćemo do kraja godine uposliti bar 50 naših građana što bi bilo od izuzetnog značaja za ovaj kraj jer je u toj fabrici nekada radilo blizu 250 ljudi.
Prioritet je i otklanjanje posledica prošlogodišnjih poplava i rekonstrukcija oštećenog mosta na Resavi i radovi na unapređenju sistema kanalizacionog sistema u gradu i nekoliko naselja opštine. Očekuje nas nastavak rekostrukcije regionalnih i lokalnih puteva s ciljem poboljšanja turističke ponude opštine Despotovac. Zahvalio bih se javno Fondaciji „Đoković“ koja je podržala projekat renoviranja dečjeg vrtića u Velikom Popoviću koji bi trebalo da bude završen tokom letnjeg raspusta. Radujemo se i početku radova na izgradnji zatvorenih bazena, sportske sale i drugih terena za male sportove u dvorištu Tehničke škole čime bismo zaokružili tu celinu i dobili savremeni obrazovno-sportski centar. Planiramo i niz drugih aktivnosti u našim selima sve sa željom da zaustavimo dalji odlazak mladih iz ovog kraja. Nadam se da ćemo u tome imati podršku Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava kao što smo imali podršku i od našeg visokog gosta danas, ministra Branka Ružića, koga još jednom u ime opštine Despotovac pozdravljam zahvaljujući mu za pruženu pomoć u renoviranju ovog prostora kao i škole u Sladaji”, istakao je predsednik opšine Despotovac.

Pored predstavnika drugih opština, bivših predsednika opštine Despotovac, predstavnike sudstva, vojske i policije, direktore ustanova i preduzeća, predstavnike medija, svečanosti je prisustvovao i Ministar prosvete gospodin Branko Ružić, kome je predsednik opštine uručio priznanje za značajnu podršku i pomoć u realizaciji značajanih projekata za razvoj opštine Despotovac.

Povelju opštine Despotovac dobili su: Preduzeće “Ukras” iz Velikog Popovića, Preduzeće “Ruki-kop”, kao i gospodin Stojadin Tomić iz Despotovca.

Zahvalnicu opštine Despotovac dobili su: Milutin Miloradović – publicista iz Beograda, Udruženje građana Lomnice u inostranstvu, kao i Saša Đorđević iz Kragujevca.

Vrednim poklonom, Opština Despotovac već više godina, nagrađuje učenike naših pet osnovnih škola i jednog učenika Tehničke škole Despotovac, koji su velikim višegodišnjim radom i zalaganjem zaslužili prestižno priznanje “Đak generacije” pokazujući time da ume da vrednuje i ceni rad i znanje.

Ove godine svakom od njih će pripasti novčana nagrada u iznosu od 50 hiljada dinara:
-Đak generacije Osnovne škole “Despot Stefan Visoki” Despotovac je Iva Nikolić iz Vojnika.
-Đak generacije Osnovne škole “Vuk Karadžić” Resavica Lea Gašević iz Resavice.
-Đak generacije Osnovne škole “Stevan Nemanja” Stenjevac je Natalija Pantić iz Dvorišta.
-Đak generacije Osnovne škole “Stevan Sinđelić” Veliki Popović je Teodora Zdravković iz Brestova.
-Đak generacije Osnovne škole “Đura Jakšić” Plažane je Nikola Stevanović iz Plažana.
-Đak generacije Tehničke škole Despotovac je Stefan Nikolić iz Vitanca.

Više fotografija pogledajte na portalu gradskevesti.com-klik OVDE

VESTI GRADA DESPOTOVAC