Narodna biblioteka „Resavska škola“ predstavlja knjigu „OKLEVETANA KNjIŽEVNOST“ mladog Borisa Bulatovića!!!

  • Izvor: Biblioteka Resavska škola

03/01/2019

[views]

Despotovac-Narodna biblioteka „Resavska škola“ poziva Vas na predstavljanje jedinstvene studije o srpskoj književnosti, mladog novosadskog naučnika, Borisa Bulatovića.

trong>Knjiga OKLEVETANA KNjIŽEVNOST rezultat je osmogodišnjeg istraživanja radova inostranih autora o srpskoj književnosti, koji su je 90-ih godina prošlog veka ideološki čitali i tumačili.
Vrhunska dela srpske književnosti tumače se, zanemarujući sasvim njihovu estetsku vrednost, kao da su u pitanju politički pamfleti. Time se došlo do zaključka da su Njegošev „Gorski vijenac“, Andrićeva „Na Drini ćuprija“, Pavićev „Hazarski rečnik“, „Vučja so“ Vaska Pope, „Vreme smrti“ Dobrice Ćosića itd. odgovorni za izbijanje ratova i rasturanje Jugoslavije.


Studije stranih autora, kojima se autor OKLEVETANE KNjIŽEVNOSTI bavi u svojoj knjizi, deo su obavezne literature na mnogim slavističkim katedrama u svetu, imale su i imaju snažan uticaj na stvaranje negativne slike o srpskoj kulturi i naciji.
Ono što se osporava našim autorima, da se bave svojom kulturom i istorijom – kosovskim opredeljenjem i srpskim stradanjem – ljudsko je i umetničko pravo naših stvaralaca.

Knjigu će našoj publici predstaviti Nikola Marinković, književni kritičar i glavni urednik izdavačke kuće Catena mundi i autor.

Svečana sala biblioteke, sreda 16.01.2019. u 18.00 časova.

DOBRO DOŠLI!

VESTI GRADA DESPOTOVAC