Kuvari iz Despotovca: kroz praksu, preko takmičenja, do samostalnog rada!!!

Kuvari iz Despotovca: kroz praksu, preko takmičenja, do samostalnog rada!!!

  • Autor: Marko Mirković

18/12/2017

Despotovac- Smer kuvar u Tehničkoj školi Despotovac, generacijama već radi na praktičnom osposobljavanju velikog broja mladih kulinarskih stručnjaka. Veliku ulogu tu igraju takmičenja.

Prema rečima profesora kuvarstva Dejana Novakovića, dva do tri puta zavisno od poziva organizatora učestvuju na različitim takmičenjima, a kaže da i u sklopu škole imaju osam takmičenja godišnje u pipremi različitih jela. Nedavno učenici trećeg i jedna učenica prvog razreda sa profesorom su učestvovali na Međunarodnoj 22. Manifestaciji „Slavagastro“  u organizaciji „Sacen international“ iz Beograda, gde su osvojili slavsku povelju i zlatnu medalju za pripremu posne i mrsne slave.

„Nagrada nam puno znači, prvenstveno našoj školi, meni, kao i đacima, jer smo radili kao tim“, kaže profesor Dejan Novaković i dodaje da je pre takmičenja usledila ozbiljna priprema.

„Pripremali smo se i učili oko mesec dana, a poslednja dva dana „pakleno“ i radno, pripremu i serviranje na originalan način posnu i mrsnu slavu na resavski način. Praksa je veoma važna, kao i vežbe, jer je praktični deo uvek u prvom planu, što je veoma važno za učenike, jer mogu sutra, po završetku školovanja samostalno da rade“, priča on.

FOTO KRISTINA ILIC FACEBOOK1
FOTO KRISTINA ILICA, FACEBOOK2
fotok3
fotok5

Kako su se uspešno predstavili na ovom takmičenju, dobili su poziv da se takmiče i naredne godine, a profesor se nada da će u narednom periodu biti još takmičenja, gde će učenici moći da pokažu sve što su naučili, ali i da napreduju u kuvarskom poslu i jednog dana bez problema započnu sopstveni biznis.

„Nagrada nam puno znači, prvenstveno našoj školi, meni, kao i đacima, jer smo radili kao tim“, kaže profesor Dejan Novaković i dodaje da je pre takmičenja usledila ozbiljna priprema.

„Pripremali smo se i učili oko mesec dana, a poslednja dva dana „pakleno“ i radno, pripremu i serviranje na originalan način posnu i mrsnu slavu na resavski način. Praksa je veoma važna, kao i vežbe, jer je praktični deo uvek u prvom planu, što je veoma važno za učenike, jer mogu sutra, po završetku školovanja samostalno da rade“, priča on.

Kako su se uspešno predstavili na ovom takmičenju, dobili su poziv da se takmiče i naredne godine, a profesor se nada da će u narednom periodu biti još takmičenja, gde će učenici moći da pokažu sve što su naučili, ali i da napreduju u kuvarskom poslu i jednog dana bez problema započnu sopstveni biznis.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

VESTI GRADA DESPOTOVAC