Folklorni ansambl „Sveti Stefan – despot srpski“ iz Despotovca-pridružite im se i/ili ih podržite na koncertima!!!

  • Autor: Dragana Randjelović

28/03/2018

[views]

Despotovac- Kada je u aprilu 2017. godine osnovan folklor u Despotovcu, niko nije očekivao koliko će interesovanje izazvati. Ne samo da su veliko interesovanje i želju da zaigraju sa opancima pokazali mladi, koji su tradicionalno nabolji i najverniji igrači narodnih igara, već su se među folkloraše umešali i neki za koje niko ne bi ni pomislio da uopšte umeju da igraju…

trong>Ali, vratimo se za na trenutak kada je sve zapravo i počelo. Folklorni ansambl „Sveti Stefan – despot srpski“ u Despotovcu osnovan je još 2004. godine kada je okupio stotinak članova mahom mlađeg uzrasta. Bio je to samo deo velike grupe igrača, objedinjene u selima u okviru opštine Despotovac i predvođene jednim koreografom. Koreograf, Petar Miladinov, među folklorašima već decenijama poznat kao Peca, stekao je godine i godine iskustva igrajući a onda i vodeći folklor u Resavici, sa kojim je osvojio mnoge nagrade i obišao pa skoro pola Evrope. I tadašnja postavka folklora u Despotovcu imala je zlatne dane, putovala po Evropi, učestvovala na festivalima i osvajala nagrade. Na desetine mladih i kvalitetnih igrača naučilo je da igra, peva, da se druži i osvaja nagrade i iz folklora izlazilo sa jednim lepim iskustvom i neprocenjivim poznavanjem nošnji, narodnih običaja i igre. Sve do 2013. godine kada folklor (pokazaće vreme samo privremeno) prestaje sa radom.

Trebalo je da prođu četiri godine pa da se sve ponovo pokrene. Oni koji su ikada igrali znaju da folklor nije samo narodna igra, on je i drugarstvo, ali i način da se iskoristi mladost, da se apatični i obesmisleni dani ispune nekakvom svrhom i mladi zainteresuju da pokažu svoj talenat. Osetila je to i Vlatka Milenković, direktorka Centra za kulturu Despotovac i inicirala u Skupštini opštine ponovo osnivanje ansambla. Na svu sreću, lokalna samouprava imala je razumevanja za ovu inicijativu i pokrenula folklor u aprilu prošle godine.

Ostalo se dešavalo jedno za drugim, bez oklevanja i dileme. Samo oni koji su jednom navukli veženu košulju na sebe, osetili kako šušti srma sa jeleka i osetili kako je korak lagan u narodnim kožnim opancima znaju koliko igra može nedostajati. Stari folkloraši kao da su jedva čekali da ponovo stanu na noge, pozivajući jedni druge na probu. Pridružili su im se i novi, mlađi i stariji, osnivajući ponovo folklorni ansambl „Sveti Stefan – despot srpski“. Kako bi nastavili kontinuitet i zadržali isti kvalitet igre, angažovan je ponovo koreograf Petar Miladinov.

Ansambl danas čini pet postava. Pored prvog ansambla koji čine najbolji i dugogodišnji igrači folklora kao reprezentativni ansambl, tu su i deca od 1-4. razreda, zatim deca od 5-8. razreda i pripremni ansambl. Peca je kao optimista i profesionalac predložio da se pokrene i grupa najmlađih, predškolaca, tvrdeći, ne samo da i najmanja deca mogu naučiti da igraju, već da se od tog uzrasta i sa pravom igrom i počinje.

 Posebno bi izdvojili  jednu posebnu, petu grupu, koju čine isključivo žene starije od 30 godina. Njihova želja je bila da se pokrenu iz svojih fotelja i tvrdih kancelarijskih stolica, da se fizički aktiviraju, nauče da igraju kolo i dobro zabavljaju. Iako se nekima činilo da je njihovo igranje tek jedna od običnih pomodarskih „rekreacija“ i ništa drugo, ispostavilo se da su odlične igračice, da su jednako uporne kao i ostali igrači i da mogu naučiti da igraju čak i najzahtevnije koreografije. Upravo zbog neočekivanog uspeha svoje grupe sebi su nadenule ime „entuzijastkinje“, mada je njihova igra odavno i više od toga.
29547309_10215797128710990_1069350110_n
29663555_10215797132151076_1407702059_n
Folklorni ansambl „Sveti Stefan – despot srpski“ iz Despotovca-pridružite im se i/ili ih podržite na koncertima!!!

foto privatna arhiva FA

Svaka od ovih grupa ima svoj termin za probu koje se održavaju dva puta nedeljno. Od aprila se očekuje razdvajanje proba na četiri dana u nedelji, što će olakšati rad i njemu kao koreografu koji sada održava jednu probu za drugom dva puta nedeljno od 16 pa do 22 časa ali i omogućiti svakoj postavi da vežba duže, bez ograničavanja vremena trajanja probe kao sada. Osim toga, svaka od tih grupa ima svoje koreografije koje uvežbava i sprema za nastupe.

Kad smo kod nastupa, folklor je imao već dva koncerta i jedno gostovanje u celom sastavu. Prvi koncert održan je samo dva meseca nakon prve probe, u junu, na proslavi Dana opštine. Visoka temperatura, a ni trema kod većine članova ansambla nije sprečila igrače da naprave defile i u nošnji prošetaju gradom do Trga despota Stefana, gde je održan koncert.

Ansambl je imao i svoj godišnji koncert za građanstvo krajem decembra u holu osnovne škole Despot Stefan Visoki, a nakon toga, sa istim programom predstavili su se i u Resavici. Pored igračkih koreografija, u revijalnom delu predstavile su se i entuzijastkinje sa pevačkim numerama, a kao počasni član pojavila se i Emilija Vučković, mlada pevačica izvornih pesama.

Sledi nova sezona za folkloraše i oni se spremaju za niz novih koncerata i nastupa. Svaki će ansambl imati svoj nastup i gostovanje u narednim mesecima. Prvi ansambl gostuje u Češkoj krajem juna, mlađi će gostovati na letnjim festivalima u okolini, dok prvi ansambl i entuzijastkinje čeka učešće na međunarodnom festivalu folklora na Ohridu. U međuvremenu oni vežbaju, igraju i druže se, baš kako se od igrača i očekuje.

Folkloraši imaju samo jednu poruku – pridružite nam se ili nas podržite na našim koncertima! Naučite svoju decu da vole tradiciju, upišite ih u folklor a možete doći i sami da igrate. Folklor to je narodna kultura, to je i tradicija ali i najveća narodna vrednost.

VESTI GRADA DESPOTOVAC