Direktor Doma zdravlja i koordinatorka Covid ambulante u Despotovcu apeluju na Despotovčane da poštuju mere zaštite !!!

  • Izvor, foto : Gradskevesti.com

14/12/2020

Epidemiološka situacija u opštini Despotovac prati epidemiološku situaciju u Srbiji, s tim da i dalje imamo najmanji broj zaraženih infekcijom korona virusa i preminulih u regionu, kao i najmanji broj zaraženih zdravstvenih radnika, što pokazuje dobru organizaciju zahvaljujući izuzetnom naporu rukovodstva Doma zdravlja Despotovac i angažovanih u Covid ambulanti – navodi na samom početku razgovora koordinator Covid ambulante, doktorka Biljana Anđelković.

U Covid ambulanti juče je obavljeno 76 pregleda, a za 26 lica je utvrđeno da ispunjavaju kriterijume za sumnju na infekciju virusom. Posle obavljenog testiranja  je bilo pozitivno 11 lica, pa je na dan 18.12.2020.godine na teritoriji opštine Despotovac registrovano 214 slučajeva obolelih od infekcije izazvane korona virusom, od kojih se 20 lica, dok je nažalost 8 lica preminulo.

Doktorka Biljana Anđelković ističe da je teško i zdravstvenim radnicima i pacijentima, pa apeluje na stanovništvo opštine Despotovac da se suzdrže od svih okupljanja, da ozbiljno shvate propisane mere od strane Vlade Republike Srbije.

Molim naše sugrađane da ne veruju polu-informacijama i dezinformacijama sa društvenih mreža, da se nikako ne leče sami kući niti putem telefona, već da se pri pojavi prvih simptoma jave u Covid ambulantu – navodi doktorka Anđelković.


Pacijenti sa najtežim kliničkim slikama koji su zbrinuti u Covid ambulanti upravo oni koji su lečeni van Covid ambulante i van zdravstvenog sistema. U prethoda četiri dana obavljeno je 163 grafija pluća, od kojih je 84 lica imalo upale pluća, što je stvarno veliki broj i govori o ozbiljnosti situacije, navodi v.d.direktora doktor Miodrag Rajić.

Covid ambulanta je prijemno-trijažni punkt, ali zbog prepunjenosti kapaciteta bolnica lekari sada ordiniraju terapiju za lakše slučajeve. Pacijentima se prepisuje terapija određena od strane pulmologa.  Takva terapija daje se isključivo u Covi ambulanti, nikako u Domu zdravlja, kako ne bi došlo do ugrožavanja funkcija Doma zdravlja, zaposlenih i pacijenata. Dajemo sve od sebe da sačuvamo zdravlje našeg stanovništva, ističe doktor Rajić.

Takođe, direktor je posebno naglasio da nema pravila, već da svi mogu da se zaraze infekcijom korona virusa, bez obzira na godine i pol – osetljivost je ista, a s obzirom da je ovakav virus nešto potpuno novo i drugačije od svega sa čime smo se sretali, doktor Rajić moli stanovništvo da poštuju sve preporuke i propisane mere Vlade Republike Srbije i Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Despotovac, kako bi što pre izašli iz situacije u kojoj se sada nalazimo.

VESTI GRADA DESPOTOVAC