Preminuo pesnik iz Ćuprije Borisav Blagojević- Ban Moravski !!!

  • Autor: MEDIA PS / S.M.

14/12/2020

Ćuprija-U sredu, 16.12. 2020. godine, napustio nas je književnik Bora Blagojević – Ban Moravski.

Borisav je rođen 8. maja 1954. godine u Ravnoj reci, (opština Despotovac). Živeo je, radio, bavio se pisanjem i stvarao u Ćupriji. Do sada je napisao i objavio devetnaest knjiga poezije. Jedan je od najznačajnijih pesnika Moravskog okruga. Pesme su prevedene na nekoliko svetskih jezika.

Činjenica je da je najnagrađivaniji srpski pesnik. Skoro da ne postoji nagrada, koja mu za njegovo stvaralaštvo nije pripala (od Srbije, preko zemalja regiona, Italije, Udruženja književnika Srbije i Udruženja pisaca Republike Srpske i počasni član brojnih književnih klubova u Srbiji. POEZIJA SE SVE MANjE ČITA, A SVE VIŠE ŽIVI. Pravi primer za pesnika koji živi ZA svoju poeziju, svakako je Borisav Bora Blagojević.

Zastupljen je u mnogobrojnim zbornicima i antoligijama poezije. Prvi je napravio iskorak u eksperimentisanju formom (katreni) tako što prve stihove izdvaja i vezuje u poseban čelni katren /AUTORSKA GLOSA/ – pesma ,,DVA SVETA“ objavljena u zborniku ,,I PESMA JE LEK“ 1995. god. Pesme su mu prevedene na italijanski, španski, slovenački, makedonski, rumunski, albanski, arapski, bugarski, engleski, nemački jezik … Pisao je recenzije, eseje, književne osvrte… Komponovana je i muzika na njegove stihove.


 Bio je dugogogodišnji član Udruženja književnika Srbije, Udruženja pisaca Republike Srpske, redovni član Matice Srpske u Novom Sadu, član kraljevskog književnog kluba ,,Karađorđević“, počasni član
mnogih književnih klubova u Srbiji, predsednik je književnog kluba ,,Dušan Matić“ u Ćupriji…

Bio je počasni član Narodne biblioteke „Dušan Matić“, redovno je pratio i podržavao rad Biblioteke, a u Biblioteci je imao posebno mesto. Biblioteka je kroz mnogobrojne promocije pratila njegov rad. Na inicijativu Bore, pesnika Radomira Miladinovića Packa, bibliotekarke Snežane Milojković i pesnika Slobodana Jovanovića Stubičkog osnovan je Podmladak književnog kluba „Dušan Matić“.

Borisav Bora Blagojević, Ban Moravski, pesnik iz Ćuprije, koji je svojom poezijom osvojio Srbiju, i bio na putu da osvoji ljubitelje poezije u Evropi. Pravi primer za pesnika koji je živeo svoju poeziju svakako je Bora. Gotovo da nema mesta u Srbiji gde postoji književna manifestacija, bilo revijalna, bilo takmičarska, a da tu Bora nije govorio svoju poeziju i osvojio simpatije, aplauze i nagrade.
Jer, ako poezija danas ima neko svoje mesto u postojanju i opstanku sveta, onda je Bora nesumnjivo taj pesnik, koji je pravi uzor pesnicima koji pristižu i putokaz u kom smeru treba poći da bi se u poetskom svetu stiglo do neba.

Objavljene zbirke pesama;
– U PLAMENU 1977. god. – JUČE DANAS SUTRA 1978. god. – ODSJAJ VATRE 1989. god. – U CVETU NEOBRANIH ŽELjA 1995. god. – IZ OČIJU ISKRA 1996. god. – REČ NA VETROMETINI 1997. god. – NABORANO ČELO 1998. god. – RASKRŠĆE NEMIRA 1999. god. – RIME U BAŠTI OD REČI 2005. god. – IDEM DA SE VRATIM 2006. god. – OCVETALI PESMOVEZI 2009. god. – TI MENI MOŽEŠ UVEK 2010. god. – KAKO SE PIŠU USNULE PESME 2012. god. – drugo izdanje 2013. god. – treće izdanje 2015. god. – četvrto izdanje 2016. god. – peto izdanje 2018. god. – ČAROLIJA SRCA – INCANTESIMI DEL CUORE zbirka ljubavne poezije objavljena na italijanskom jeziku 2016. god. – TAJ POGLED TVOJIH OČIJU – QUELO SGUARDO DEI TUOI OCCHI zbirka ljubavnih pesama na srpskom i italijanskom jeziku 2017. god. – DA STIHOM CRTAM TVOJE LICE 2018. god. – U KOŠULjI NOSIM MESEC – IN HEMD TRAGE ICH MOND zbirka ljubavne poezije na srpskom (ćirilica) i nemačkom jeziku 2019 god. (dva izdanja).

Pravi primer za pesnika koji je živeo svoju poeziju svakako je Borisav Bora Blagojević, pesnik iz Ćuprije, koji je svojom poezijom osvojio Srbiju, i bio na putu da osvoji ljubitelje poezije u Evropi. Gotovo da nema mesta u Srbiji gde postoji književna manifestacija, bilo revijalna, bilo takmičarska, a da tu Bora nije govorio svoju poeziju i osvojio simpatije, aplauze i nagrade.
Jer, ako poezija danas ima neko svoje mesto u postojanju i opstanku sveta, onda je Bora nesumnjivo taj pesnik, koji je pravi uzor pesnicima koji pristižu i putokaz u kom smeru treba poći da bi se u poetskom svetu stiglo do neba.
Večna mu slava!

VESTI GRADA ĆUPRIJA