Za kafileriju još milion evra-Nova ulaganja u ćuprijsku fabriku!!!

7. јуна 2017.

Ćuprija- Nova ulaganja U ćuprijsku fabriku za preradu leševa uginulih životinja. Dupliraće kapacitete, uposliće 40 radnika, dogradiće spalionica

Foto:vunapredak.com

Veterinarska ustanova „Napredak“ iz Ćuprije, koja se bavi zbrinjavanjem leševa uginulih životinja, dve godine posle obnavljanja proizvodnje počinje novi ciklus koji će označiti investicije, kroz javno-privatno partnerstvo, i izvoz sirovina za pseću i mačju hranu. Nova investicija, kroz javno-privatno partnerstvo, vredna milion evra, dupliraće kapacitete i uposliće još 40 radnika, saopštavaju iz ćuprijske kafilerije.

– Fabrika treba da doživi procvat u narednim godinama, jer je na strateškom mestu i monopolista na teritoriji južno od Save i Dunava kad je reč o preradi sporednih proizvoda životinjskog porekla i leševa uginulih životinja. Ona mora da doživi fazu rasta jer je obaveza države da brine o zdravlju životinja i ljudi – kaže direktor profesor dr Đorđe Stevanović.

On dodaje da kapaciteti moraju da se prošire, jer je potreba za neškodljivom sanacijom uginulih životinja sve veća. Fabrika treba da bude i izvozno orijentisana, a u planu je i proizvodnja sirovina za hranu namenjenu kućnim ljubimcima.

U ovoj ustanovi u toku je izrada projekta za prvo groblje za kućne ljubimce u Srbiji. Ukoliko se dogradi spalionica, dobila bi se mogućnost za spaljivanje humanog medicinskog otpada. Ta ideja će uskoro biti prezentovana Ministarstvu zdravlja, kako bi se ostvarile dodatne investicije.

Kafilerija je bila poznata po nesnosnom neprijatnom mirisu koji se širio Ćuprijom, a dopirao je i do Paraćina. Ali od kada je novo rukovodstvo iz dvorišta uklonilo više od 500 tona leševa i spalionik stavilo u funkciju, neprijatan miris je nestao. Zasađene su i ruže, pa kafilerija izgleda kao bašta, a uskoro će biti rešeno i pitanje otpadnih voda.

TRŽIŠTE

PRE obnavljanja proizvodnje u ćuprijskoj kafileriji, Srbija je stranim kompanijama plaćala 190 dolara po toni prerađenog životinjskog otpada. Sada rade po tržišnom pricipu i klaničarima naplaćuju 12.700 dinara po toni, a od države ne dobijaju subvencije.

DOBIT

POSLEDNjE dve godine beležimo briljantne rezultate. Preradili smo oko 14.000 tona životinjskog otpada, najviše od osnivanja, i time ostvarili dobit oko šest miliona, od kojih je deo uložen u obnavljanje tehnologije. Kroz strateško partnerstvo uložićemo u postojeću opremu i nove linije, koje će dati proizvod za tržište i izvoz. Zaposlili bismo i 40 novih radnika – zaključuje direktor Stevanović.

VESTI GRADA ĆUPRIJA