Učenici OŠ ,,Vuk Karadžić“ iz Ćuprije obeležili su Dan maternjeg jezika pod sloganom „VOLIM JEZIK SVOJ, ON JE PONOS MOJ“ u područnoj školi u Krušaru i u matičnoj školi!!!

  • Autor / foto: Lj.R./ OŠ „Vuk Karadžić“

22/02/2018

Ćuprija- U  sredu, 21.februara 2018.godine, učenici OŠ,, Vuk Karadžić“ obeležili su Dan maternjeg jezika pod sloganom ,,VOLIM JEZIK SVOJ, ON JE PONOS MOJ!“. U područnoj školi u Krušaru i u matičnoj školi govorili su o značaju i lepoti maternjeg jezika. 

U Krušaru, ,,VUKOVI NAČITANCI“  govorili su o značaju čitanja i čitali su delove svojih omiljenih knjiga uz poruku: „ČITAJ GLASNO, DA SE ČUJE JASNO, DUŠU BLAŽI I RAZUM OSNAŽI!“

ČITAJMO ZAJEDNO I PODRŽIMO AKCIJU DRUŠTVA ŠKOLSKIH BIBLIOTEKARA. PET DO DVANAEST JE-ČITAJMO! ČUVAJMO MATERNjI JEZIK!!- čulo se iz malih grla.

,,Vukovi načitanci“ iz Krušara i njihovi učitelji pravi su borci za znanje i očuvanje maternjeg jezika.

U multinacionalnoj i multilingvalnoj sredini pokazali su lepotu srpskog,vlaškog i romskog jezika,pevali,igrali , poručili da jezik treba zaštititi od žargonizama i pozajmljenica. ČUVAJMO MATERNjI JEZIK!

vastaxi_n (600 x 130)
zeljko reklama1 (600 x 120)
zeljko4444 (600 x 130)
ukoceni baner (600 x 140)
ukoceni baner 1 (600 x 140)
ukoceni baner 3 (600 x 140)

U isto vreme, u matičnoj školi, u Ćupriji učenicima je prikazan film o prvim srpskim prosvetiteljima Vuku Karadžiću i Dositeju Obradoviću, o tome kako je nastao ovaj praznik i od kada se slavi.

Izvedena je predstava i dečija folklorna grupa odigrala je nekoliko kola sa igrama žitelja ovog kraja, a mali recitatori su kazivali pesme.

Takodje, povodom obeležavanja Dana maternjeg jezika, istog dana je biblioteka organizovala predavanje o našem jeziku i ćirilici. Učenicima ćuprijskih osnovnih i srednjih škola govorila je prof. dr Ilijana Čutura sa Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini.

U veoma prijatnoj atmosferi učestvovali su i učenici. Ova profesorka srpskog jezika sa učenicima je razgovarala i govorila o upotrebi i ugroženosti našeg jezika i ćiriličnog pisma.
Posle predavanja, u OŠ „Vuk Karadžić“ bibliotekari su otišli na priredbu – Vukovih načitanaca koji su pripremili prigodan program u okviru obeležavanja Dana maternjeg jezika.

VESTI GRADA ĆUPRIJA