U muzeju „Horeum Margi-Ravno“ u Ćupriji od petka izložba grafika studenata Fakulteta umetnosti iz Niša !!!

  • Izvor: Muzej Horeum Margi

10/07/2018

[views]

Ćuprija-Studenti Fakulteta umetnosti u Nišu se ovoga puta publici Ćuprije predstavljaju zajedničkom izložbom grafičkih listova nastalih poslednjih par godina na različitim nivoima studija. 

U petak, 13. jula u 19 sati u muzeju Horeum Margi-Ravno biće otvorena izložba grafika studenata Fakulteta umetnosti iz Niša. Izložbu će otvoriti profesor Mr Bojan Živić. Izložba će biti otvorena do 2. avgusta.

„Sa vrlo raznolikim tehničkim i tematskim osvrtom, kroz primenu različitih materijala i različitih teksturalnih vrednosti, likovni elementi komponovani su na način kako bi posmatraču preneli što jasniju poruku mladog autora. Zanatska preciznost i insistiranje na materijalizaciji, ovim finim komadima grafičkog papira svakako omogućuje postizanje dobrog balansa između učenog i novonastalog.

Kompozicijski, na ovim otiscima, redom čitamo i otkrivamo jedan po jedan sloj: simbolički, koloritni, teksturalni. Izbor najrazličitih motiva, koji svakako ne vodi u uniformnost, čini ostvarivanje potpune spontanosti i jasno sagledavanje sveta grafike i uopšte umetnosti koja je tek u usvajanju.

U središtu imaginacije mladih autora, smešteni su motivi poput pravih simboličkih kodova. Dok je samo malo iznad, bliže nama, skriven određeni tip nasleđa slika, poetike i forme koje su vrlo jasne i koje pružaju užitak svakome ko posmatra ove radove. Ovaj raznovrsni ritam daje život samoj grafici, čime dokazuje da je kao medij u ovoj fazi usvajanja sposoban da egzistira“.

FISEK VARVARIN8 (760 x 140)

„Kao jedan od mentora, duboko sam uveren da budućnost pripada mnogo više grafici nego što je to bio slučaj u prošlosti. To znači da umetnost grafike postavlja pitanja na način na koji drugi mediji u umetnosti to ne rade. Studenti posvećeni grafici, danas podjednako koriste kako nove tehnologije, tako i tradicionalne forme, što na jedan kreativan način predstavlja nešto novo u svetu grafike, čime se ovi mladi autori, uz pomoć svojih profesora, trude da pomere postojeće granice. U tom kontekstu ovi mladi umetnici su svakako primer da njihov rad potvrđuje iskreno verovanje u grafiku, demonstrirajući neiscrpne mogućnosti ovog medija.

Neophodno je, u stvari, prihvatiti činjenicu da u umetnosti grafike danas značajnu ulogu nema samo tehnički efekat i iznenađujuće finese, kao ni inovacije po svaku cenu, već, pre svega karakterističan individualni likovni izraz, vidljiv u upečatljivom i snažnom analiziranju motiva kojima se bave. Osobeni rukopis ukorenjen je u poetski krug sveta koji ih okružuje i u čijem otvorenom polju ovi mladi umetnici istražuju. Najčešće su to fragmenti, kao primarni nosioci čovekovih psiholoških stanja, koji su svakako u fokusu većini autora. Koncepcija monumentalnih uvećanja, sijaset segmenata komponovanih na jednom grafičkom listu, stvara utisak snažnog energetskog potencijala koji nagalašava pomenutu individualnost.

Neobično pozicionirani objekti kojima se bave pojedini, na izloženim radovima rađenim u različitim tehnikama, prožeti snažnim gestom, na veoma ozbiljnim formatima, ukazuju na jednu izuzetno smelu, a istovremeno i zrelu ličnost. Proces u kome autori grade svoju individualnost, postepeno transformišući predstavu kroz jasan bojeni, ili rafiniran odnos svetlosti i senke, u nekim grafikama moramo da posmatramo kao jako ozbiljan“, izjavio je Bojan Živić, mentor.

VESTI GRADA ĆUPRIJA