U Ćupriji se privodi kraju rekonstrukcija ulične rasvete

Ćuprija- Početkom prošle godine započet je i po obimu i finansijski veliki projekat zamene ulične rasvete u opštini Ćuprija.

Odmah na početku krenulo se od seoskih mesnih zajednica i u 11 sela postavljeno je 1873 led sijalica i zamenjeno 1500 nosača rasvete. A krajem 2023. godine započela je modernizacija rasvete i u samom gradu.

Na 2035 nosača rasvete, tehnološki zastarele  i ekonomski neefikasne živine i natrijumove sijalice zamenjene su savremenim led sijalicama.

Reč je o, tehnološki, najsavremenijem tipu  „pametne“ led rasvete koja ima funkcije biodinamičkog osvetljenja( orijentaciju na ljude) i autonomnog zatamnjenja. Studija izvodljivosti rađena pred početak realizacije projekta pokazala je da led rasveta osim što daje veći nivo osvetljenosti svoju prednost iskazuje pre svega u ekonomičnosti eksploatacije, navodi se na facebook stranici Opštine Ćuprija.

Vek trajanja led sijalica je 10 godina što je znatno više od trajanja postojećih, a što se tiče potrošnje  u poređenju sa živinom rasvetom ova je manja čak za 70 odsto. Prema istoj  studiji izvodljivosti vrednost investicije, a ona je samo za grad 150 miliona dinara, kroz uštedu u potrošnji vratiće se za samo 3, 5 godine

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

SRBIJA GRADOVI VESTI GRADA VESTI GRADA ĆUPRIJA