U Ćupriji će prvi put biti održan Festival muzičke izuzetnosti – Ravanelius!!!

  • Izvor: Ravanelius

24/05/2019

RAVANELIUS – festival muzičke izuzetnosti uvodi u Ćupriju novi kulturni sadržaj u vidu spektakularnog trodnenvnog festivala klasične muzike.

Kroz istoriju su različiti narodi i kulture grad na obali reke Velike Morave nazivali različitim imenima. Jedno od tih imena je i Ravanela (Ravanelle) kako su Krstaši zvali srpski grad Ravno, koji je nastao na ostacima rimskog grada Horreum Margi, negde početkom 11. veka.

Ovo premijerno izdanje festivala posvećeno je klasičnoj muzici sa fokusom na gudačke instrumente, uzimajući u obzir 45. godišnjicu postojanja Škole za muzičke talente u Ćupriji, čiji se program zasniva upravo na učenju gudačkih instrumenata. Na festivalu će nastupiti renomirani umetnici klasične muzike kao i Veliki orkestar Škole za muzičke talente u Ćupriji.


taxi stara carsija4-2 (490 x 145)
taxi stara carsija4-1 (490 x 145)
taksi 1 (600 x 154)
taksi 5 (600 x 154)
taksi4 (600 x 154)

Cilj organizatora festivala je da se lokalnoj publici ponudi kvalitetan muzički sadržaj, da se promoviše rad Škole za muzičke talente i afirmišu njeni učenici, kao i da se uspostavi stabilna platforma za edukaciju mlade publike u opštini Ćuprija.
Festival organizuju Ustanova kulture Ćuprija i Škola za muzičke talente u Ćupriji uz podršku Opštine Ćuprija.

Reč dr um. Dragana Đorđevića, umetničkog direktora Festivala:
„Strast i entuzijazam za isvrsnosti su uvek bili pokretačka snaga koja se iz Škole za muzičke talente u Ćupriji, čiji sam i sam bio učenik, širila dalje u svet. Upravo zbog toga sam presrećan što se ove godine ostvarila dugogodišnja želja da naš grad dobije jedan muzički festival i to ne bilo kakav, već festival muzičke izuzetnosti, čijim nazivom želimo da prikažemo sve one izuzetne umetnike koji su živeli i školovali se u njemu, ali i one koje sa ponosom danas možemo u njemu da dočekamo kao goste našeg festivala.“

Ubeležite ovaj datum: 04. jul 2019. u 21 čas.
Svečano otvaranje Ravanelius festivala muzičke izuzetnosti, scena „Dušan Skovran“, Ćuprija

VESTI GRADA ĆUPRIJA