Predavanje „Doba savezništva – Srbija i Amerika u Velikom ratu“ u galeriji Doma kulture u Ćupriji!!!

  • Izvor: Ustanova kulture Ćuprija

01/08/2018

[views]

Ćuprija-Predavanjem „Doba savezništva – Srbija i Amerika u Velikom ratu“ Ustanova kulture obeležava 100 godina od Proklamacije američkog predsednika Vudroa Vilsona 28. jula 1918. godine.

trong>Tada se u znak zahvalnosti srpskom narodu i vojsci za doprinos u Prvom svetskom ratu vijorila zastava Srbije na Beloj kući i drugim institucijama u Vašingtonu. Primajući zastavu Srbije od Mihajla Pupina, tadašnjeg počasnog konzula Srbije, američki predsednik je rekao da je hrabri srpski narod: „žrtvovao sve za slobodu i nezavisnost“.

FISEK VARVARIN9 (760 x 140)
FISEK VARVARIN8 (760 x 140)

Imajući u vidu činjenicu da je Srbija jedna od dve države na svetu koja je imala tu čast da se njena zastava vijori na Beloj kući, možemo reći da su u periodu velike patnje oba a naročito srpskog naroda ispisane najsvetlije stranice zajedničke istorije. Ovim predavanjem želimo da osvetlimo taj istorijski trenutak i u tome će nam pomoći MA Stefan Stamenković, istoričar.

Predavanje će biti održano 2. avgusta u 20 časova u galeriji Ustanove kulture (Karađorđeva 19, bivši dom kulture Sinđelić).

Ulaz je slobodan.

VESTI GRADA ĆUPRIJA