OŠ „Đura Jakšić“ iz Ćuprije obeležila 131. godišnjicu postojanja !!!

  • Autor: MEDIA PS / Opština Ćuprija

26/05/2021

Najstarija osnovna škola u Ćupriji, „Đura Jakšić“, danas je prigodnim kulturnim programom obeležila 131. godišnjicu postojanja.


Foto-Opština Ćuprija

Inače, ova škola je osnovana ukazom Ministartsva prosvete 1889 godine, a naredne godine su se i prvi djaci uselili u nju.

Ne postoji tečna evidencija koliko je djaka za više od jednog veka prošlo kroz ovu školu, ali se smatra da je bar polovina, od  kad u Ćupriji postoji organizovan sistem školstva, stekla obrazovanje u ovoj školi, koja sa ponosom nosi ime srpskog pesnika i slikara,Djure Jakšića.

Osnovna škola  “Đura Jakšić“ je oduvek važila za školu sa izuzetnim renomeom, i iznedrila je veliki broj lekara, advokata, pisaca, i ljudi sa drugim, različitim vrstama zanimanja koji danas žive širom naše zemlje, a i sveta, i veoma su cenjeni i uvažavani u svom poslu, i sa ponosom pronose ime svoje osnovne škole diljem cele planete.


Sada u matičnoj školi, kao i u područnim odeljenjima ima 620 učenika.

Takodje, o njihovom obrazovanju i sigurnosti, kao i čistoći brine 80 nastavnika i pomoćnih radnika.

Povodom Dana škole postavljena je izložba pod nazivom „S Đurom kroz vekove“, na kojoj je predstavljen samo deo bogate zbirke fotografija i arhivske gradje, koji se skupljan i čuvan tokom perioda dužeg od jednog veka, a prati je slogan „Čuvar tradicije našeg grada – naša i vaša škola – OŠ „Đura Jakšić“.

VESTI GRADA ĆUPRIJA