Obeležen Međunarodni dan čitanja naglas u Narodnoj biblioteci „Dušan Matić“ u Ćupriji

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Autor:Snežana Milojković

„Kada nisi siguran, čitaj naglas“ – ovo zlatno pravilo poručio je čuveni irski književnik Džejms Džojs svojim čitaocima i ne sanjajući da će se ovo uputstvo obistiniti vek kasnije, u godini jubileja njegovog romana.

Foto:Narodna biblioteka „Dušan Matić“

Narodna biblioteka „Dušan Matić“ se i ove godine pridružila obeležavanju Međunarodnog dana čitanja naglas i organizovala druženje i čitanje pod nazivom „U Biblioteci danas čitamo glasno“.
Svetski dan čitanja naglas obeležava se u više od 170 zemalja kako bi se ukazalo na važnost čitanja naglas i značaj deljenja priča među ljudima. Inicijativu za obeležavanje ovog dana pokrenula je neprofitna organizacija LitWorld iz Sjedinjenih Američkih Država, koja se zalaže za opismenjavanje, a u obeležavanje ovog dana uključile su se i brojne izdavačke kuće, udruženja nastavnika i različite neprofitne organizacije.

Svetski dan čitanja naglas obeležava se od 2010. godine, a posebno je značajan kada je reč o knjigama za decu, jer čitanje naglas sa detetom predstavlja važan trenutak zajedničkog druženja roditelja i deteta, koji veliki broj dece pamti kao jednu od najdražih uspomena iz detinjstva. Čitanje naglas je posebno važno kod dece. Deca se povezuju sa likovima iz knjiga, podstiču ne samo maštovitost već i razvijaju empatiju prema ljudima, životinjama, prema svetu uopšteno, šire ljubav prema knjizi i čitanju uopšte. Čitanje naglas pored toga što razvija maštu i pospešuje i kritičko mišljenje.
U programu su učestvovali književnici, pesnici, glumci, novinari, vaspitačice, učiteljice, medicinari, slobodni umetnici, studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, nastavnici, profesori i bibliotekari.

Svako od učesnika je pročitao omiljeno štivo iz literature, novinari su pročitali tekst sa posla, student Nikola je pročitao svoju besedu, članovi Književnog kluba „Dušan Matić“ su čitali svoje autorske radove.
Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa pričom o tome zašto se obeležava ovaj datum u našoj zemlji, priču o osnivanju Narodne biblioteke „Dušan Matić“ i svim vrednostima koje predstavljaju i čuvaju za nas i našu istoriju i kulturu te dragocene i važne institucije.
Bibliotekarke su predstavile knjige koje su bile najčitanije u prošloj godini.
„Danas smo ponovo poslali poruku da u knjigama živi lepota, znanje i mudrost, zbog čega je čitanje uvek najbolji izbor. Složili smo se da je druženje sa knjigom i negovanje kulture čitanja i čitalačke pismenosti veoma dragoceno i da se čitajući naglas podstiče interes za pisanu reč i knjige, obogaćuje rečnik i kvalitetno i korisno provodi vreme“, zaključak je sa ovog lepog druženja .

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

KULTURA VESTI GRADA VESTI GRADA ĆUPRIJA