Kinezi planiraju nove investicije-NOVA fabrika za proizvodnju čarapa u Ćupriji

11/07/2018

[views]

Kinezi planiraju nove investicije u Ćupriji – U drugoj polovini 2018. posao za još 50 radnika..

Delegacija kineskog okruga Šu Jang posetila je Ćupriju i sa lokalnom samoupravom potpisala protokol o budućoj saradnji u različitim oblastima. Iz te kineske provincije u Ćupriju je 2016. godine stigla prva investicija – fabrika za proizvodnju obavijenog prediva Eurofiber, a u planu je i nova fabrika za proizvodnju čarapa.
nezi u Ćupriji trenutno zapošljavaju pedesetak radnika, ali im je već sada plan da dupliraju kapacitete i broj zaposlenih. Moguće je da će graditi i sopstvenu halu, jer su trenutno u iznajmljenom prostoru bivšeg pogona propalog preduzeća Ingrap.

Iskustva o poslovanju u Srbiji i Ćupriji za sada su samo pozitivna, ističe Džang Džinguo, vlasnik kompanije Eurofiber.

– Plan naše kompanije je da u drugoj polovini ove godine udvostručimo investicije ovde. Takođe, planiramo dodatna zapošljavanja i ukupan broj radnika će biti oko sto.

U pogonu je prilična buka i vrućina, a zbog tehnologije izrade prediva vlažnost vazduha veštački se održava na visokom nivou. Ipak, radnici kažu da su se već navikli i da su zadovoljni poslom.

FISEK VARVARIN9 (760 x 140)
FISEK VARVARIN8 (760 x 140)

Okrug Šu Jang veoma je zainteresovan za saradnju sa Srbijom i Ćuprijom u svim oblastima, uključujući i obrazovanje. Kineska delegacija posebno je bila zainteresovana za školovanje svojih đaka u Školi za muzičke talente.

– Okrug Šu Jang je jedan od značajnih okruga u Kini i ima više od dva miliona stanovnika. Veoma je poznat u Kini po ekonomskoj razvijenosti i trenutno je među trideset najrazvijenijih okruga – ističe Bien Đenđun, sekretar KP okruga Šu Jang.

– Odlična saradnja Kine i Srbije je znak i nama u lokalnim samoupravama da napravimo odlične odnose sa gradovima i okruzima u Kini. Jedan od tih gradova je i grad Šu Jang – naglašava Ninoslav Erić, predsednik Opštine Ćuprija.

Za sada je u Ćupriji otvorena turska konfekcija Tibet moda, a dobro iskustvo kineskog Eurofibera, nadaju se, biće signal i drugim privrednicima iz te zemlje da upravo ovde započnu svoj evropski biznis.

VESTI GRADA ĆUPRIJA