Na Poetskoj večeri “Proleće u novembru” svoje stihove čitale Zvezdana Milosavljević i Vasilisa Milojković

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Autor: MEDIA PS/ S. M.

Biblioteka „Dušan Matić“ nastavlja svoju misiju i osmišljava programe u želji da promoviše i lokalnom stanovništvu približi stvaralaštvo svojih sugrađana koje je često poznatije i priznatije van ovog grada.

Sinoć se u Biblioteci predstavio Književni klub „Dušan Matić“. Na Poetskoj večeri, pod simboličnim nazivom, “Proleće u novembru” bilo je pravo uživanje slušajući stihove Zvezdane Milosavljević i Vasilise Milojković.

Zvezdana Milosavljević je jedna od aktivnijih i nagrađivanijih pesnikinja Književnog kluba Dušan Matić, a njene pesme nagrađivane su na mnogobrojnim konkursima u zemlji i inostranstvu.


Zvezdana Milosavljević rođena je 20. juna 1962. godine u Ćupriji. Školovala se u Beogradu i Ćupriji. Najveći deo detinjstva provela je u selu Mijatovac kod Ćuprije odakle su svi njeni preci na koje je beskrajno ponosna. Poezija je njena velika ljubav. Oduvek piše, uglavnom poeziju za decu i odrasle kao i kratku prozu. Svoje radove je objavila u više od sto zbornika, almanaha, antologija i časopisa. Redovni je učesnik festivala za decu “Vitezovo proleće“, najvećeg dečjeg festivala za decu na Balkanu.

Poezija Zvezdane Milosavljević ovenčana je velikim brojem nagrada i priznanja: -Priznanje “Bogoljub Mihajlović“, godišnja nagrada za doprinos i saradnju u ostvarenju ciljeva na polju književnosti za 2016. godinu – Prva nagrada za najlepšu tematsku pesmu o Srboljubu Mitiću KK “Srboljub Mitić“, Staro Selo 2017. – Druga nagrada u Italiji VerblumlandiArt 2017. – Priznanje “Venedikt Crepović“, Paraćin 2018 – Sretenjsko odličje “Rade Drainac“ Prokuplje 2019 – Specijalna nagrada za kvalitet poezije “Poezija SRB“ na manifestaciji “Ljubav i vino večita inspiracija“ Kruševac 2018. – Treće mesto “Ljubav i vino večita inspiracija“ Kruševac 2019. – Druga nagrada stručnog žirija “Pesmi u čast“ 2018. KK “Kočo Racin“ u Jabuci – Priznanje “Pesnikinja Tromoravlja“ 2020. Udruženje pesnika Srbije. – Prva nagrada na Petrovdanskim susretima Borač 2019. – Druga nagrada na Međunarodnom pesničkom konkursu “Miloš Vidaković“ Rudo,Republika Srpska 2021. – Prva nagrada stručnog žirija “Soko Banja“ 2022 .

Član je KK “Dušan Matić“ iz Ćuprije, član “Književne zajednice Jugoslavije“ iz Beograda, KK “Dušan Dačić“ iz Bagrdana, KK “Mirko Banjević“ iz Paraćina.

Vasilisa Milojković se svojim talentom, predanim radom i mnogobrojnim nagradama i priznanjima izdvojila u moru mladih pesnika. Tom prilikom je rekla: “Velika mi je čast što sam učesnica ove književne večeri i što sam dobila priliku da predstavim svoje pesme. Moja inspiracija je ljubav, svet koji me okružuje, porodica, zapravo inspiracija je svuda oko nas, samo treba da je pronađemo i pretočimo na papir“.
Vasilisa Milojković rođena 01. Jula 2009. godine u Ćupriji.
Pohađa OŠ,, Vuk Karadžić “ i OMŠ,, Dušan Skovran“ u klasi profesora Nikole Đorđevića za instrument klavir.
Izučava strane jezike poput engleskog, nemačkog, francuskog.
Rekreativno trenira plivanje i jahanje.
Osvojila je puno nagrada na raznim takmičenjima, a najviše joj znače nagrade i priznanja na literarnim konkursima koje je organizovala Narodna biblioteka ,,Dušan Matić“.
Na državnim konkursima ima osvojeno 3. mesto za pesmu na temu “Jedna reka u mom kraju“ i osvojeno 1. mesto “ na Eko – konkursu pod nazivom „Znamo da ne damo“.
Uspehe ima i na školskim takmičenjima:
Okružni je prvak iz srpskog jezika i istorije sa maksimalnim brojem poena, a na Okružnom takmičenju iz biologije osvojila je treće mesto.
Nagrada na koju je do sada najviše ponosna je osvojeno ubedljivo prvo mesto sa maksimalnim brojem bodova, na Republičkom takmičenju u oblasti Tehnike i tehnologije.
Vasilisa je član Biblioteke još iz predškolskih dana i mi smo u Biblioteci odmah prepoznali njen talenat za pisanje, recitovanje i glumu.
Voli da čita, rado piše pesme, priče i dramske tekstove, a stvara i svoj prvi roman.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

KULTURA VESTI GRADA VESTI GRADA ĆUPRIJA