Holandska kompanija „Rojal de Heus“ preuzla fabriku hrane za životinje „Komponenta“ iz Ćuprije !!

  • Izvor: N. Erić

11/07/2018

[views]

Ćuprija-Holandska kompanija Rojal de Heus potpisala je ugovor o kupovini Fabrike hrane za životinje Komponenta iz Ćuprije, koja će, prema rečima novih vlasnika, do kraja 2018. biti najsavremenije industrijsko postrojenje. U ćuprijskoj lokalnoj samoupravi pozdravljaju rešavanje još jednog nasleđenog problema.

trong>Već sada se zna da će nova fabrika biti tehnološki potpuno osavremenjena. Nova proizvodna linija biće instalirana do kraja ove godine, posle čega će Rojal de Heus početi proizvodnju u ćuprijskoj fabrici.

Posle obećavajućeg rasta i razvoja, Komponenta odlazi u stečaj, da bi pripreme za prodaju stečajnog dužnika – a onda i odabir najpovoljnijeg ponuđača – trajale od 2015, odnosno januara 2016. godine. Zato i ne čudi zadovoljstvo koje provejava iz svake reči predsednika Opštine Ćuprija Ninoslava Erića u komentaru na kupovinu Komponente.

FISEK VARVARIN9 (760 x 140)
FISEK VARVARIN8 (760 x 140)

“Na ovom projektu smo radili dugo. Bivši vlasnik je dugo pregovarao sa holandskim partnerima, a lokalna samouprava je dala apsolutnu podršku nastojanjima da kompanija De Heus dođe u Ćupriju. Kao što vidite, rešavamo probleme koji su nasleđeni pre svega iz vremena privatizacije – Kompresor, Velmortrans, Mladost, Dobričevo, danas Komponenta a sutra Ravanica, za koju je inače pokrenut proces ozbiljne, poštene privatizacije. Bukvalno smo oživeli sve lokacije”, zaključio je Erić.

Inače, De Heus u Srbiji sada ima dve fabrike: već postojeću u Šapcu i novu akviziciju – negdašnju Komponentu. Kako je danas agenciji Beta rekao generalni direktor De Heus Srbija Darko Sadžak, posebna prednost nove fabrike u Ćupriji je njena geografska pozicija, koja će “nam olakšati snabdevanje čitavog juga Srbije, kao i distribuciju hrane na Kosovu, Makedoniji i Albaniji”.

Rojal de Heus je kompanija koja trenutno ima poslovne aktivnosti u više od 60 zemalja. Usled ubrzanog rasta van granica Holandije, De Heus grupa je danas jedan od top 15 snabdevača stočnom hranom na globalnom nivou.

VESTI GRADA ĆUPRIJA