Epidemiološka situacija u Ćupriji je stabilna !!!

  • Izvor: RTP.RS

12/06/2021

Ćuprija- Epidemiološka situacija u Ćupriji je stabilna. U kovid sistemu Opšte bolnice je samo Infektivno odeljenje na kome se trenutno leči petoro pacijenata – izjavio je dr Ivan Milojević, zamenik direktora te zdravstvene ustanove.

Infektivno odeljenje ima poseban deo samo za kovid pacijente, a s obzirom da se njihov broj dosta smanjio može se reći da se stanje polako smiruje. Sva ostala odeljenja koja su bila ubačena u kovid sistem nastavila su sa redovnim radom.

Kroz našu kovid ambulantu dnevno prođe do pet pacijenata. Upozorio bih, međutim, na povremeno stvaranje takozvanih “džepova” zaraze, odnosno grupnog zaražavanja koje najčešće uključuje članove iste porodice i slično, a koje je i dalje prisutno u pomoravskim gradovima. To znači da uprkos relaksaciji mera nikako ne treba da dođe do njihovog nepoštovanja. Naprotiv, prva stvar je lična odgovornost, a zatim vakcinacija – naglasio je dr Milojević, prenosi portal TV Pomoravlje.


Mogućnost masovnih okupljanja će sigurno sa sobom doneti nepoštovanje držanja fizičke distance i nošenja maski. Jedini način da epidemija ne eskalira ponovo, kao što nam se već desilo u dva navrata, je vakcinacija. U Ćupriji je vakcinisano preko 50 procenata stanovništva i to uliva nadu da ćemo ovo leto provesti bez većih epidemioloških skokova.

Opšta bolnica se vratila normalnom radu. Sada moramo da se posvetimo non kovid pacijentima koji su sve ovo vreme izbegavali da idu kod lekara čuvajući se od epidemije, pa se posledično povećao i broj ambulantnih pregleda i broj hospitalizacija. Naravno, svaki pacijent mora da prođe propisanu proceduru testiranja – naglašava zamenik direktora Opšte bolnice.

Pre bilo kakvog pregleda radi se antigenski test, a tome služe izolacione sobe na svakom odeljenju. Ako je test negativan, pristupa se pregledu i daljem tretiranju pacijenta. To je ustaljena praksa i ostaće na snazi do kraja epidemije.

VESTI GRADA ĆUPRIJA