Devetoro zdravstvenih radnika Opšte bolnice u Ćupriji pozitivno je na virus Kovid-19 !!!

  • Izvor, foto : Opština Ćuprija

26/03/2020

Devetoro zdravstvenih radnika Opšte bolnice u Ćupriji pozitivno je na virus Kovid-19, izjavio je za Televiziju Pomoravlje Slobodan Gajić, direktor Opšte bolnice Ćuprija.


U tercijalne zdravstvene ustanove KBC “Dragiša Mišović“ i KBC „Zemun“ na lečenju se nalazi troje lekara, dok se jedan lekar nalazi u kućnoj izolaciji. Dvoje medicinskih tehničara takođe je upućeno u tercijalne zdravstvene ustanove u Beogradu, dok se ostali nalaze na kućnom lečenju i pod nadzorom su infektologa. Prema još uvek nezvaničnim informacijama, kako ističe dr. Gajić, jedan od lekara sa odeljenja urologije, koji je bio pozitivan na korona virus, preminuo je usled posledica virusa. Doktor je bio primarno zbrinut na odeljenju ćuprijske bolnice nakon čega je transportovan u KBC „Zemun“ gde je preminuo.

-Prema ostalim osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženima već su preduzete sve mere. Uzeto je 26 bioloških uzoraka i očekuje sa da uskoro stignu rezultati. Oni trenutno nemaju zdravstvenih tegoba i dobro se osećaju, kaže dr Gajić.

Prema njegovim rečima, većina inficiranih lekara i zdravstvenih radnika u epidemiološkoj anketi izneli su podatak da su se zarazili kontaktom van bolnice, u kontaktu sa povratnicima iz inostranstva ili na mestima koja nemaju veze sa zdravstvenom ustanovom .

https://www.youtube.com/watch?v=6vSvWQooHfo

 Pogledajte video prilog TV Pomoravlje


Od početka proglašenja pandemije Kovida-19, Opšta bolnica u Ćupriji opredelila je dve zasebne jedinice na Prijemno-trijažnom odeljenju. Respiratorna jedinica opremljena je sa dva respiratora, 5 monitora i 5 bolničkih postelja i spremna je da primi i po protokolu zbrine sve pacijente koji imaju povišenu temperaturu i respiratorne tegobe i pod sumnjom su na korona virus. Svi ostali pacijenti sa drugim somatskim stanjima zbrinjavaće se u zasebnom delu jedinice, bez mogućnosti da dođu u kontakt sa potencijalno zaraženim osobama.

Za potrebe zbrinjavanja pacijenata sa sumnjom na korona virus Opšta bolnica je u funkciju stavila 4 odeljenja: infektivno, grudno, kožno odeljenje, kao i centar za rehabilitaciju, sa ukupnim kapacitetom od 100 bolničkih postelja. Do sada je u ćuprijskoj bolnici pod sumnjom na korona virus pregledano 135 pacijenata iz čitavog Pomoravskog okruga. Trenutno je u bolnici hospitalozovan 61 pacijent pod sumnjom na kovid-19 od čega su na testiranje poslati uzorci 42 pacijenta, koji će po prispeću rezultata biti upućeni na lečenje u tercijalne ustanove. Kako je broj pacijenata trenutno manji od raspoloživih postelja, to daje mogućnost da se u dvokrevetnim sobama smesti po jedan pacijet a u sobama sa više kreveta po dva pacijenta na propisanoj udaljenosti od dva metra, uz primenu svih zaštitnih mera. Svakodnevno na ovim odeljenjima 24 sata dežuraju lekari infektolozi i pulmolozi koji odlučuju o daljem tretmanu pacijenata.

Direktor bolnice pohvalio se izuzetnom saradnjom sa Domom zdravlja i  ZZJZ „Pomoravlje“ i još jednom istakao da su epidemiolozi ti koji, na osnovu epidemiološke slike i ankete, odlučuju kome će se uzeti biološki uzorak a kome ne. Epidemiolozi ćuprijskog Zavoda do sada su uzeli preko 200 uzoraka koji su poslati u referentnu ustanovu na analizu, dodaje dr Gajić.

Uvođenjem vanrednog stanja u značajnoj meri promenjen je i rad Opšte bolnice. Rad bolnice ograničen je samo na hitna stanja, a zdravstvena zaštita i dalje se pruža deci, trudnicama, onkološkim pacijentima i pacijentima sa hitnim stanjima u oblasti interne medicine i hirurgije.

Doktor Slobodan Gajić iskoristio je priliku da još jednom apeluje na ljude da se pridržavaju preporučenih mera zaštite, da budu odgovorni kako prema sebi, tako i prema drugima u svom okruženju i na vreme reaguju na pojavu prvih simptoma bolesti. Takođe je istakao da je bitno da se svi informišu iz validnih i pouzdanih izvora kako bi se sprečile glasine i neproverene informacije.

VESTI GRADA ĆUPRIJA