ĆUPRIJSKI VOLONTERI PONOS GRADA !!!

15/04/2020

Ćuprija- U opštem rečniku, volonter se definiše kao osoba koja ulaže svoje slobodno vreme, znanje, iskustvo i veštine za dobrobit druge osobe ili čitavog društva, ne očekujući za uzvrat materijalnu dobit.


Foto: Tv Pomoravlje

Koliko god da je u stvarnom svetu teško definiciju upariti sa realnim prikazom stvari, ovo je, zaista najadekvatniji opis osoba koje u ovim teškim danima nesebično pokazuju da su dobra dela uvek na ceni. Ne materijalnoj, jer se ovih dana, možda na nešto teži način učimo da se novcima ne može baš sve platiti a da se osmeh i mali gestovi pažnje plaćaju, onim skupim “HVALA”.

Biti volonter je prvenstveno čin dobre volje. Pravo čoveka da nekom znanom il neznanom, učini dobro. Možda su mnogi bili iznenađeni činjenicom da se ovoj “nenadanoj pošasti” na put, pored onih kojima je to zvanje i posao, našao i veliki broj volontera, koji svakodnevno pružaju pomoć prevashodno najstarijim sugrađanima i time daju nemerljiv doprinos i balans da život teče ustaljenim tokom .

Za kratko vreme, pod okriljem opštinskog kol centra, u maloj košnici “zujalo” je oko 100 volontera. Dobrovoljno. Bez radnog vremena, bez “Nije mi dan”, bez “Doći ću sutra”, sa obaveznim “Šta može da se pomogne” i nezaobilaznim osmehom ispod maske prenosi porta TV Pomoravlje.


Nije jednostavno primiti više od 130 poziva dnevno, odgovoriti i saslušati, znati gde ima kvasca, kako do lekova, kada će sve ovo proći… a sutra sve iznova.

Valja podeliti sve pakete pomoći, istovariti, utovariti, obići stotine adresa onih kojima možda samo volonteri na prag dolaze.

Među njima ima studenata, svršenih srednjoškolaca, profesora, učitelja, službenika, vozača, radnika… Onih, po godinama, tek stasalih, koje će ovo iskustvo zauvek promeniti i učiniti boljim ljudima i onih u zrelim godinama, koji, gledajući ovu mladost znaju da će dobrota ipak spasiti svet.

I zato, ne zamerite što su društvene mreže pune njihovih fotografija, što sa ponosom nose na leđima natpis “VOLONTER” i što se na svakoj slici smeju.

Sreća je u darivanju. Sreća je biti čovek. Sreća je pomoći i biti tu, jer to ti tako želiš.

I ovoga puta, i ove HEROJE IZ SENKE nećemo imenovati. Prepoznaćete ih sami!

VESTI GRADA ĆUPRIJA