Ćuprijski popularni most “Žućko”, biće prvi objekat ovakvog tipa zaštićen kao spomenik kulture !!!

PR tekst JOŠ NIJE KASNO – UPIS JE U TOKU !

Izvor: RTP.RS

Ćuprija- Drumski most na Velikoj Moravi kod Ćuprije, popularni “Žućko”, biće prvi objekat ovakvog tipa zaštićen kao spomenik kulture, na teritoriji Šumadije i Pomoravlja, nakon više decenija unazad – izjavio je Televiziji Pomoravlje Đorđe Milovanović, istoričar umetnosti, viši konzervator, istraživač Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu.

Foto: Dušan Stamenković

Ovaj most, kao deo industrijskog nasleđa, poseduje univerzalnu međunarodnu vrednost – rekao je Milovanović i naglasio da predstavlja identifikaciju Ćupričana, odnosno posto je simbol prepoznavanja.

Zavod za zaštitu smomenika kulture radi studiju koja treba da utvrdi sve aspekte koji ovaj most stavljaju u red spomenika kulture, odnosno kulturnog dobra od nacionalnog značaja. Očekuje se da studija bude završena naredne godine i nakon toga prođe sve instance, stručne i javne, do momenta kada će ga Vlada Republike Srbije proglasiti kulturno-storijskim dobrom.

Naš zadatak je da studijom pokažemo sve mogućnosti kojima most može služiti nakon završetka njegove trenutno funkcije, odnosno kada bude izgrađen novi most preko Velike Morave – rekao je Đorđe Milovanović.

Na žalost Ćuprija je od devedestih godina na ovamo bila loše pokrivena radom stručnih službi za zaštitu spomenika kulture. Razlog ne znam, ali poslednjih desetak godina naš Zavod je stavio poseban akcenat na Ćupriju – naglasio je Milovanović i spomenuo vodotoranj na Železničkoj stanici, kao redak primer arhitekture industrijskog nasleđa. On je napomenuo da je opština Ćuprija finasirala izradu studije memorijalnog nasleđa na spomenicima iz Prvog i Drugog svetskog rata

Drago mi je da opština Ćuprija ima razumevanja i potrebu za očuvanjem i zaštitom svog kulturno-istorijskog nasleđa. O tome najbolje govori naše stalno prisustvo i radovi koje preduzimamo u tom cilju – zaključio je Đorđe Milovanović, istoričar umetnosti, viši konzervator, istraživač Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu.

PRATITE NAŠ PORTAL I NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

VESTI GRADA ĆUPRIJA