Ćupričani prvi u Pomoravlju uveli modernu tehnologiju u rad lokalnog parlamenta!!!

  • Izvor: novosti.rs

16/01/2018

 ZAHVALjUJUĆI činjenici da su krajem minule godine obiman materijal uoči zasedanja dobili u elektronskom obliku, umesto – kao dosad – na papiru, odbornici Skupštine opštine u Ćupriji su načini veliki iskorak u čitavom Pomoravlju. Jer, tokom pomenute sednice su čak 23 tačke dnevnog reda „savladali“ za oko 60 minuta – usvojivši, između ostalog, i budžet za 2018. godinu.

itom je lokalna samouprava u Ćupriji po tome ne samo jedina u Pomoravlju, već i tek peta u čitavoj Srbiji koja je uvela praksu elektronskog dostavljanja skupštinskih materijala.

Predsednik SO Branimir Tazić kaže da u Novom Sadu, Pančevu i Zrenjaninu imaju kompletno zaokružen sistem takozvanih elektronskih sednica, dok je Ćuprija, pored Požarevca, uspešno „prebrodila“ prvu fazu, koja podrazumeva elektronsku dostavu materijala. I Poslovnik o radu Skupštine opštine na Ravanici je prilagođen novim okolnostima…

 

suncica2_o (600 x 130)
suncica3_o (600 x 130)

– Kupili smo tablete i svih 37 odbornika zadužili da ih koriste do kraja mandata. Za one starije, koji se sa primenom informacionih tehnologija ne snalaze baš najbolje, organizovali smo obuku, a finansijska analiza je pokazala da ćemo uštedama koje očekujemo za samo godinu dana otplatiti kompletnu investiciju – objašnjava Tazić, napominjući da se odbornicima šalje elektronska pošta kojom se upućuju na link posredstvom kojeg je moguće pristupiti materijalu.

GLASANjE

GLASANjE se tokom sednica Skupštine opštine u Ćupriji i dalje obavlja po starom – dizanjem ruke – ali Tazić najavljuje dalju modernizaciju, sve do potpunog uvođenja „elektronskog parlamenta“, poput onoga u Novom Sadu, na primer. Već je, kaže, uspostavljena saradnja sa organizacijom UNDP koja realizuje taj projekat, pa očekuje prelazak na drugu fazu, odnosno instaliranje podsistema za elektronsko upravljanje sednicama.

VESTI GRADA ĆUPRIJA