Brojimo SOVE u Resavi i Pomoravlju!!!

Brojimo SOVE u Resavi i Pomoravlju!!!

  • Autor: Marko Mirković

16/12/2017

Despotovac-Akcija brojanja sova Utina (Asio otus) počela je juče i trajaće do 15. januara. Cilj je da se u zimskim jatima pronađu staništa ove zaštićene vrste sova i da se one popišu.

Za razliku od prošle godine gde je zbog nedostatka volontera, ovim popisom bila obuhvaćena samo Jagodina. Sada su uključeni i Despotovac, Svilajnac, Paraćin i Ćuprija.

“Ove godine sam rešio da se više pozabavim ovim popisom, i obavešten sam o jednoj lokaciji u Paraćinu, dvema lokacijama u Jagodini i jednoj u Ćupriji”, kaže volonter u popisu sova Vladan Vugdelija.

Ako primetite jato ovih sova, možete kontaktirati Vladana koji će izaći na teren i popisati utine, a možete sami prebrojati i popuniti formular koji se nalazi na sajtu pticesrbije.rs, ,gde se nalazi i opširnije uputstvo. Akciju popisivanja utina, organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ova vrsta sove je srednje veličine, a prepoznatljiva je po uzdignutom perju na vrhu glave ili uškama. Hrani se volahuricama ili miševima. Često borave u gradovima ili selima, na četinarima i na listopadnom drveću.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

VESTI GRADA ĆUPRIJA VESTI GRADA DESPOTOVAC VESTI GRADA JAGODINA VESTI GRADA PARAĆIN VESTI GRADA SVILAJNAC