Učešće čačanske biblioteke na ALA konferenciji!

Učešće čačanske biblioteke na ALA konferenciji!

  • Autor: Ljubica Sokić

11/07/2017

Čačak – Tokom juna 2017. godine direktor Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ i predsednik Bibliotekarskog društva Srbije, dr Bogdan Trifunović, učestvovao je na godišnjoj konferenciji Američkog bibliotečkog udruženja (American Library Association, ALA), koja je održana u Čikagu od 22. do 28. juna. Poziv za učešće usledio je od strane ALA Sekcije za međunarodne odnose (ALA IRRT), koja je organizovala sesiju o otvorenom pristupu (Open Access), znanju i informacijama u bibliotekama sveta, u okviru koje je Bogdan Trifunović predstavio primere iz Istočne Evrope, poredeći situaciju u bibliotekama Srbije i Poljske.

U okviru predavanja predstavljeni su najznačajniji projekti koji se u ove dve zemlje realizuju poslednjih desetak godina, kao i perspektive novih inicijativa, naročito u kontekstu Agende „Održivih razvojnih ciljeva“ Ujedinjenih nacija (UN SDG 2030), kojom je za rešavanje do 2030. godine definisano 17 prioritetnih ciljeva koji stoje pred članicama UN.

 Ovo je drugo učešće Bogdana Trifunovića na godišnjoj konferenciji najbrojnijeg bibliotečkog nacionalnog udruženja sa preko 58.000 članova. Prvo je bilo 2009. godine, kada se govorilo o različitim primerima digitalizacije bibliotečke građe, uključujući i rad Centra za digitalizaciju Biblioteke u Čačku. ALA konferencija je i najbrojniji stručni skup bibliotekara na svetu, gde se tokom nedelju dana okupi 15.000 registrovanih učesnika. Učešće dr Bogdana Trifunovića omogućeno je zahvaljujući ličnim sredstvima, podršci Bibliotekarskog društva Srbije i Gradske biblioteke u Čačku, kao i kolegama i prijateljima iz čitavog sveta.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

VESTI GRADA ČAČAK