U čačanskoj bolnici situacija veoma zabrinjavajuća !!!

  • Autor: Ljubica Sokić

12/07/2020

ČAČAK – U čačanskoj bolnici je situacija veoma zabrinjavajuća imajući u vidu smeštajne kapacitete, a od posledica zaraze koronavirusom je preminuo još jedan pacijent koji je bio na respiratoru, rečeno je danas na konferenciji za novinare Radnog tima za praćenje epidemije.

trong>Direkotor Opšte bolnice, dr Miroslav Sretenović kaže da se u ovu ustanovu prima veliki broj pacijenata koji imaju veoma ozbiljne kliničke slike, teške upale pluća, a među njima je sve više lica mlađe dobi.

„Bolnički kapaciteti se pune i prilazimo nepoželjnoj tački, osoblje je umorno i iscrpeljeno, dakle, situacija zabrinjava. Pokušavamo da obezbedimo dodatne smeštajne kapacitete kako ne bi cela ustanova prešla u kovid sistem. Na respiratoru je trenutno desetoro obolelih čiji su životi ugroženi“, naveo je on i istakao da će na svaki način pokušati da se izbori za to da deo bolnice bude dosupan pacijentima koji nisu oboleli od korone.


Prema Sretenovićevim rečima, svi oni, koji bivaju hospitalizovani, zahtevaju lečenje od 10 do 15 dana, a otpusti su mnogo manji u odnosu na prijeme.

„Takođe, ograničena je i saradnja sa drugim ustanovama imajući u vidu broj pacijenata koji se nalazi na bolničkom lečenju u gradovima našeg okruženja“, podsetio je direktor.

Šef Radnog tima za praćenje epidemije, dr Mihailo Luković je rekao da je bolnica na „udaru“ imajući u vidu priliv lica koja se javljaju sa simptomima koronavirusa.

„Videćemo u naredna 2-3 dana kako ćemo se snaći, radimo na tome da postojeće bolničke kapacitete proširimo za oko 100 do 150 mesta, nemamo izbora. Poređenja radi, juče smo imali 9 otpusta i 28 prijema u toj ustanovi. Još uvek smo daleko od pacijenata u hodnicima. Prema poslednjim informacijama na kovid odeljenjima je hispitalizovano 169 pacijenata“, rekao je on i podsetio da taj broj varira.

VESTI GRADA ČAČAK