Plivanje na Bogojavljenje za Časni krst !!!

  • Autor: Ljubica Sokić

17/01/2018

Čačak – Pripreme za organizaciju plivanja na Zapadnoj Moravi u Čačku na Bogojavljenje, četrnaesti put za redom, su u punom jeku kažu u SC Mladost.

etak, 19. januara, najhrabriji momci i devojke će zaplivati u želji da što pre stignu do Časnog krsta. Prema rečima direktora SC Mladost, Miloša Stevanića, sve teče po planu jer je želja svih da ova  tradicionalna manifestacija protekne na najbolji mogući način.  „Pripremne radnje su u punom jeku, tako da ne sumnjam da ćemo Bogojavljenje dočekati potpuno spremni. Na gradskoj plaži će biti postavljena velika tribina za gledaoce, uz već tradicionalne rampe za plivače i svečanu binu“, rekao je on novinarima, dodajući da se učesnici mogu prijaviti do danas. Stevanić je podsetio da svi učesnici moraju proći lekarski pregled i naglasio da očekuje veliki broj posetilaca kao i svake godine, čak nekoliko hiljada Čačana.


Program manifestacije počinje u osam sati liturgijom u čačanskoj crkvi gde će biti predstavljeni svi plivači. Potom će krenuti svečana litija do gradske plaže gde će u 10 sati biti izvršeno osveštavanje reke. Nakon toga predviđeno je da startuju hrabri plivači. Stevanić je dodao da sve one koji se budu odlučili da prisustvuju Bogojavljenskoj akademiji koja će se održati u 19 časova u Domu kulture očekuje bogat program, a tom prilikom će biti predstavljen i nosilac Časnog krsta.“Specijalni gost na Bogojavljenskoj akademiji biće Biljana Krstić, zato što nam je poenta da osim duhovnog pevanja predstavimo i etno-muziku. Zapravo, cilj i ove manifestacije je vraćanje našim korenima, tradiciji i to da našim pokoljenjima prenesemo ono što se nekada, pre više od jednog veka događalo u našem gradu za Bogojavljenje“, kaže etnolog Narodnog muzeja, Snežana Ašanin -Šaponjić. Ujedno, na Bogojavljenje će biti prikupljana i sredstva za najugroženije žitelje Čačka budući da će biti postavljene kutije na gradskoj plaži i u Domu kulture, dodala je ona ističući da njih ima mnogo.“Trudićemo se pre svega da pomognemo najmlađima, ali svakako ćemo čuti predloge predstavnika ovdašnjih škola, kao i Centra za socijalni rad pa ćemo se dogovoriti“, kazala je ona. Uz Sportski centar Mladost organizatori tradicionalnog plivanja za Časni krst su Narodni muzej i Dom kulture. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom grada Čačka i uz blagoslov crkve Svetog Vaznesenja. Inače, prošle godine u takmičenju plivanja za Bogojavljenski krst u zaledjenoj Zapadnoj Moravi u Čačku učestvovalo je oko 70 muškaraca, a do krsta je prvi doplivao dvadesettrogodišnji Čačanin Anđelko Kovačević.

VESTI GRADA ČAČAK