Peticiju „Pravda za Miloša“ potpisalo je više od 20 hiljada ljudi !!!

  • Autor: Ljubica Sokić

15/05/2019

ČAČAK – Peticiju, „Pravda za Miloša“ za uvođenje doživotne robije, koja je pokrenuta nakon što je ovog divnog momka i studenta, mučki ubio 27. janura, kako se sumnja, Požarevljanin Neđeljko Đurović potpisalo je više od 20 hiljada ljudi.

style=“text-align: center;“>         Foto Privatna arhiva

Ovu akciju pokrenuli su Miloševi drugovi i prijatelji koji su poručili da ovakav gnusan zločin ne sme ostati nekažnjen, ali ni zaboravljen.

„Zahvaljujemo svima koji su potpisali ovu inicijativu i dali saglasnost jer samo tako možemo da se nadamo da ćemo doći do zajedničkog cilja, koji se odnosi na bezbednost svih nas“, stoji na facebook profilu putem kojeg je pokrenuta ova peticija.

Kako navode, sledeći korak će biti izlazak na ulice kako bi omogućili onima koji nisu upućeni, ili, pak, ne koriste društvene mreže da daju svoju saglasnost, a, po njihovoj oceni, takvih je mnogo.

„Za početak će to biti Čačak i Beograd, a o ostalim aktivnostima javnost će biti blagovremeno obaveštena“, ističu.


O Miloševoj ljudskoj veličini, dobroti, ljubavi za porodicu, svih koji su ga poznavali, voleli i voleće zauvek, svedoči i činjenica da su sa njegovim likom oslikani murali u Čačku i Beogradu na Dorćolu. Miloš potiče iz ugledne čačanske porodice, sin je lekara Gorana i Violete.

Inače, suđenje Đuroviću za ubistvo Miloša Mileusnića počelo je još u februaru i najverovatnije će potrajati. On je prvobitno priznao zločin, ali je nakon toga, promenio iskaz. Međutim, kako je preneo Exploziv, nalazi DNK ukazuju da je on izvršilac ovog gnusnog zločina.

DA LI SMO ZA PRAVO ILI PRAVDU ?

Za uvođenje kazne doživotnog zatvora potrebna je opsežna javna rasprava, a stručna javnost je duboko podeljena po ovom pitanju. Odluka Velikog veća Evropskog suda u Strazburu kaže da za svaku kaznu preko 25 godina mora postojati mogućnost uslovnog otpusta. U suprotnom, Srbija bi bila izbačena iz Saveta Evrope. Osim toga, svi proračuni pokazuju da u prebukiranim srpskim zatvorima nema mesta za večite osuđenike, prenosi www.paragraf.rs.

Ova ideja ponovo je oživela kada je Fondacija „Tijana Jurić“ predala Narodnoj skupštini Republike Srbije predlog za izmenu Krivičnog zakonika. Njime je predviđena kazna doživotnog zatvora za ubice i silovatelje dece, nemoćnih lica i trudnica. Sudovi ne bi smeli optuženom da ublaže kaznu ispod zakonskog minimuma od 10 godina, a predviđena je i zabrana uslovnog otpusta za ova dela.

VESTI GRADA ČAČAK