Izložba “Petar Lubarda 1907-1974-2017″ u Čačku povodom obeležavanja 110 godina od njegovog rođenja!!!

25/04/2018

[views]

Izložba “Petar Lubarda 1907-1974-2017”, nastala u saradnji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Kuće legata iz Beograda, povodom obeležavanja 110 godina od rođenja tog značajnog predstavnika nacionalne moderne umetnosti 20. veka, biće otvorena 26. aprila u Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović” u Čačku, nakon kontinuiranog predstavljanja od avgusta 2017. godine u Crnoj Gori, Srbiji i Republici Srpskoj.

trong>Postavka je zasnovana na ideji da se prikaže još jedna etapa višegodišnjeg projekta Spomen-zbirke “Pavle Beljanski – prijatelj umetnika”, ali i da se naglasi značaj dva legata koji čuvaju dela Petra Lubarde (1907-1974).

Diplomata i kolekcionar Pavle Beljanski (1892-1965) bio je prijatelj i mecena Lubarde, a za svoju kolekciju izabrao je njegovih devet vrhunskih ostvarenja iz perioda između dva svetska rata. U sastavu Kuće legata je Legat Petra Lubarde, jedinstven po izložbenom prostoru bivšeg slikarevog ateljea i kolekciji u kojoj dominira njegovo stvaralaštvo od 50-ih godina 20. veka do kraja umetnikovog života.

Na izložbi u Čačku, kako je najavljeno, biće predstavljeno 26 dela iz dva legata, Umetničke Zbirke SANU u Beogradu, Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci i iz privatne kolekcije, kao i bogata arhivska građa na dokumentarnim panoima, među kojima i dokumenti koji se prvi put predstavljaju publici.

Organizacija izložbe je, osim saradnje sa vlasnicima izloženih Lubardinih dela, obuhvatila i saradnju sa porodicom Lubarde i brojnim institucijama, među kojima su Nacionalni muzej moderne umetnosti u Parizu, Nacionalni arhivi Francuske, Biblioteka Ronćoniana (Prato, Italija), Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Narodna biblioteka Srbije, Galerija SANU, Arhiv Jugoslavije (Beograd), Galerija Matice srpske (Novi Sad), Francuski institut u Srbiji, Radio-televizija Vojvodine, Radio-televizija Srbije, Radio Beseda.

Autori tekstova u bogato ilustrovanom pratećem katalogu su Gordana Krstić Faj, mr Milana Kvas i Dina Pavić, sa uvodnim tekstovima dr Jasne Jovanov i Filipa Brusića-Renauda.

Izložba je od avgusta 2017. godine održana u Dvorcu Petrovića Centra savremene umetnosti Crne Gore (Podgorica), Spomen-zbirci Pavla Beljanskog (Novi Sad), Kući legata (Beograd), galeriji “Petar Lubarda” (Andrićgrad) i u Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske (Banjaluka), postavka će biti dostupna i publici u Čačku.

Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vojvodine i Sekretarijata za kulturu Beograda, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore i ambasade Crne Gore u Srbiji.

Izložba u Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović” biće otvorena do 20. maja.

VESTI GRADA ČAČAK