Godišnji koncert baletske škole „Lujo Davičo“!!!

Godišnji koncert baletske škole „Lujo Davičo“!!!

  • Autor: Ljubica Sokić

7. јуна 2017.

Čačak – Godišnji koncert baletske škole „Lujo Davičo“ odeljenja u Čačku biće održan sutra u velikoj sali ovdašnjeg Doma kulture sa početkom od dvadeset časova, najavljeno je iz te ustanove.

Foto -prinsreen-YouTube

Ove mlade umetnice su nedavno na Drugom dečjem baletskom festivalu održanom u Narodnom pozorištu u Užicu skupa sa članicama baletskog studija DKČ „Force“ , ostvarile izuzetan uspeh. Svoje umeće i znanje pokazale su u tri koreografije: “San”, “Memories” i “Noć na golom brdu”čime su zadivile i žiri i publiku. Nagrađene su festivalskom Statuetom, a svaka od 30 balerina dobila je i posebnu diplomu. Na ovom kulturnom događaju je nastupilo više od 500 plesača iz svih baletskih studija širom Srbije koji tradicionalno učestvuju na domaćim i inostranim nadmetanjima. Ineče, Baletska škola, koja danas nosi ime „Lujo Davičo“ osnovana je 2. oktobra 1947. godine u Beogradu, kao prva državna baletska škola u tadašnjoj Jugoslaviji. Nastala je integracijom Baletskog odseka pri Muzičkoj akademiji i baletskog studija Opere Narodnog pozorišta, sa ciljem da se stvori državna ustanova za školovanje igrača i obnovi baletski ansambl Beogradskog pozorišta. Osnivač i direktor škole od 1947-1949 je Ani Radošević (1915 – 2004), balerina, koreograf, operski reditelj, tadašnji organizacioni rukovodilac baletskog studija Opere Narodnog pozorišta. Prvi nastavnici bili su baletski pedagozi i eminentni umetnici: Nina Kirsanova, primabalerina, Milorad Mile Jovanović, vrsni pedagog (sastavljač prvog nastavnog plana i programa Škole), Maga Magazinović (među prvima u Evropi otvarila je školu za ritmiku i plastiku), Jelena Vajs, Smilja Mojić, Sima Laketić, Olga Jakovljević, Danica Živanović, Vjera Štambuk, kao i muzički saradnici Milan Zamurović i Maržana Popović. U privatnim, predratnim baletskim školama u Beogradu učio se samo jedan predmet, klasičan balet. Svoje privatne škole imali su i Nina Kirsanova i Milorad Jovanović. Đak Nine Kirsanove, primabalerine beogradskog baleta, soliste u trupi Ane Pavlove, bio je Milorad Mišković solista baleta Narodnog pozorišta, zvezda Pariza i pozornica sveta. Milorad Jovanović pored svoje privatne baletske škole vodio je i baletski odsek pri Muzičkoj akademiji. Otvaranjem Baletske škole zajedno sa pedagozima u Školu dolaze i njihovi učenici.

Prvi nastavnici, kao i prvi učenici Državne baletske škole dolaze iz ovih studija. Mnogi od njih su članovi ili solisti Baleta, svi oni vežbaju u Školi, a među njima su i prvi igrači Rut Parnel i Dimitrije Parlić. Prema nivou znanja razvrstani su u razrede i onima koji su to želeli omogućeno je ubrzano završavanje škole. Po rečima Ani Radošević ubrzo je iz Škole stigla cela jedna generacija sposobnih mladih ljudi, koja će godinama biti jezgro beogradskog baleta: Rut Parnel, Katarina Obradović, Milica Jovanović, Jovanka Bjegojević, Bojana Perić, Dušan Trninić, Gradimir Hadžislavković, a Duška Sifnios i Ljubinka Dobrijević zablistaće u trupi Morisa Bežara.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

VESTI GRADA ČAČAK