Ambasador srpske trube sutra na trgu u Čačku!!!

  • Autor: Ljubica Sokić

12/01/2018

Čačak – I ove godine će na čačanskom gradskom trgu biti organizovan doček srpske Nove godine.Čačani i svi koji odluče da ovu noć provedu u centru grada na Moravi moći će da uživaju uz zvuke trube Dejana Petrovića i Big Bend. Kako je najavljeno, svirka počinje u pola jedanaest, a u ponoć će posetioci imati priliku da vide i sjajan vatromet.

style=“text-align: center;“>foto wikipedia

Inače, Dejan Petrović je rođen 1985. godine u Užicu, u selu Dubokom, kao sin naslednik najpoznatijeg srpskog trubača, Miće Petrovića. U muzičkoj manufakturi ove porodice, Dejan i njegov brat Darko su četvrta generacija trubača. Trubu je prvi zasvirao Dejanov pradeda Tanasije, a od njega se ova veština prenosila sa kolena na koleno.

Tanasija je nasledio Danilo, a Danila sin Mićo, koji je prvi svetom proneo slavu ovog instrumenta. Dejan je najmlađi dobitnik “Majstorskog pisma”, višestruki osvajač svih nagrada na Saboru u Guči, među kojima je i nagrada Prva truba sveta, sa istog Sabora. Širom sveta je poznat po izvođenju srpske tradicionalne muzike, koju često kombinuje sa totalno suprotnim, modernim elementima.

Tu je u pitanju fuzija zvuka tradicionalnih instrumenata trubačkog orkestra i drugih instrumenata koji predstavljaju suprotnost tome, poput spoja zvuka trube i distorzije na električnoj gitari. Kao pri svakoj fuziji, oslobađa se velika energija, koju nije bilo teško prepoznati ni u ovom slučaju.

Do sada, iza sebe ima 4 diskografska izdanja, a pored autorske muzike koju radi sa svojim bendom, u repertoaru imaju mnoštvo stranih obrada i internacionalnih numera čija je interpretacija veoma autentična, zahvaljujući samoj koncepciji benda, odnosno spoju instrumenata koji ga čine. Učestvovao je na svim većim, domaćim, muzičkim festivalima i nebrojeno puta je predstavljao Srbiju, na raznim svetskim sajmovima, sportskim i kulturnim događajima, festivalima, i to uvek sa velikim uspehom. Jednom rečju – Ambasador srpske trube.

VESTI GRADA ČAČAK