Zbog padavina i topljenja snega Novi Sad u pripravnosti !!!

08/03/2018

Novi Sad – U Novom Sadu se uvodi celodnevni monitoring prohodnosti vodenih korita i stanja nasipa, sa posebnim akcentom na bujične potomke na sremskoj strani tog grada.

Foto: Ilustracija-pixabay

Posmatranje i merenje se obavlja, kako se navodi, zbog najavljenih većih količina padavina i potencijalnog naglog topljenja snega.

Na sednici Štaba za vanredne situacije Grada Novog Sadam, kojom je predsedavao gradonačelnik tog grada Miloš Vučević određene su i lokacije za punjenje džakova peskom, ukoliko bujični nanosi izazovi poplave, navodi se u saopštenju grada Novog Sada.

Sa te sednice je poručeno da Grad Novi Sad raspolaže sa Operativnim planom za odbranu od poplava kao i timom zaduženim za njegovu realizaciju, a taj plan predviđa aktivnosti javnih, javno-komunalnih preduzeća i ustanova i drugih privrednih subjekata uključenih u sistem odbrane, ali i spisak materijalno-tehničkih sredstva koja bi se u slučaju potrebe upotrebljavala.

Dodaje se i da Grad Novi Sad ima dovoljno neophodne opreme za odbranu od unutrašnjih voda, da su bujični potoci pročišćeni, ali i da se kontinuirano prati njihovo stanje kao i stanje drugih odvodnih kanala.

S tim u vezi, Gradski štab je pozvao građane da ne odlažu otpad u potocima i odvodnim kanalima, odnosno da ih ne koriste suprotno nameni, jer se tako ugrožavaju javni sistem odbrane od voda.

Kako su saopštili predstavnici RHMZ, sneg se u Vojvodini otopio bez većih problema, očekuje se oko 70 milimetara padavina tokom marta, što se zbog ravnomerne raspoređenosti ne smatra intenzivnim padavinama koje bi mogle da izazovu probleme.

Iz RHMZ-a navode i da je vodostaj Dunava srednje, odnosno srednje-niske visine, te da za sada nema opasnosti od poplava, ali da se ukupno stanje mora pratiti posebno zbog nastupajućeg topljenja snega na Alpima koje se očekuje u aprilu i maju.

NAJNOVIJE VESTI

SRBIJA GRADOVI