U subotu će biti održan treći „Maglič fest“ u Kraljevu !!!

  • Autor: Ljubica Sokić

14/11/2018

KRALJEVO – U subotu će biti održan treći „Maglič fest“ koji predstavlja ovo utvrđenje kao važnu istorijsku i turističku destinaciju, a početak svečanosti je u dvanaest časova.

Foto Ljubica Sokić

Kako je najavljeno, svi koji se odluče da dođu, imaće priliku da vide viteške borbe članova više udruženja iz brojnih srpskih gradova. Takođe, za posetioce će biti upriličen raznovrstan muzički program, od etno i renesansne muzike do nastupa frulaša i guslara, a predviđen je i koncert grupe Galija.

Kreatorka, Nataša Župac prirediće modnu reviju haljina iz srednjeg veka, a naša sjajna glumica Gorica Popović publiici će govoriti stihove. Predviđen je i bogat program za decu.


Inače, Maglič je srednjovekovno utvrđenje u ibarskoj klisuri, 20 kilometara južno od Kraljeva. Smešten je na vrhu brda, oko koga Ibar pravi oštru okuku čime podnožije brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara od dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje. Sredinom 2006. godine je tvrđava privremeno bila zatvorena za posetioce zbog oštećenja drvenih platformi u kulama koje bi mogle popustiti pod čovečijom težinom. Sama tvrđava je noću osvetljenja, čime privlači dodatnu pažnju prolaznika magistralnog puta.

Početkom jeseni 2010. godine, najavljeno je da će Italija u saradnji sa gradom Kraljevom finansirati obnovu Magliča. Ovo je realizovano i avgusta 2013. je otvoren Ekomuzej.

SRBIJA GRADOVI