U Selu Mionici i Banji Vrujci plivano za Časni krst!!!

  • Autor: Ljubica Sokić

19/01/2018

Tradicionalnim plivanjem za Časni krst u Selu Mionici i Banji Vrujci dans je obeležen jedan od najvećih pravoslavnih praznika-Bogojavljenje.

trong>Svetkovanje Bogojavljenja je počelo liturgijama u hramovima Vaznesenja Hristovog u Mionici i Svete velikomučenice Marine-Ognjene Marije u Banji Vrujci, nakon čega je po blagoslovu episkopa Milutina usledilo plivanje za Časni krst. Inače, plivanje za Časni krst je na bazenima Sportskog centra Lepenica u Selu Mionici organizovano po drugi put i to pod pokroviteljstvom ovdašnje Crkvene opštine, opštine Mionica i Ustanove za fizičku kulturu “Mionica“, dok su pokrivitelji osmog po redu takmičenja u Banji Vrujci uz Crkvenu opštinu i lokalnu samoupravu bili i Hotel “Vrujci“, kao i Vinarija “Ilić-Njemčević“.

Mionica plivanje (700 x 539)
Mionica pobednici (720 x 480)
Vrujci pobednici (720 x 491)
Vrujci ucesnici i organizatori (720 x 395)

foto Opština Mionica

Deonicu do Bogojavljenskog krsta dugu 33 metra, što simbolizuje broj godina Hristovog života, na otvorenom bazenu Sportskog centra “Lepenica“ u Selu Mionici u konkurenciji dvadesetak odvažnih plivača prvi je prevalio Mioničanin Nikola Lalović, ispred svojih sugrađana Nikole Bošnjakovića i Gorana Stefanovića. Na otvorenom olimpijskom bazenu Hotela “Vrujci“ plivalo je 26 učesnika. Obrenovčanin Miloš Jovičić je bio najbrži, zabeleživši tako treću pobedu na tradicionalnoj manifestaciji, drugi je do Časnog krsta doplivao Filip Simić iz Berkovca, a treći Milan Ćirović iz Obrenovca. Rame u rame sa predstavnicima jačeg pola u Vrujcima su plivale prošlogodišnja pobednica Nataša Šinik i Tamara Simić, a u Selu Mionici Andrijana Grujić. Organizatori su pobednicima svečano uručili novčane nagrade, dok su prigodne poklone u vidu knjiga i ikona dobili svi učesnici ovogodišnje manifestacije.U Selu Mionici i Banji Vrujci plivano za Časni krst.

SRBIJA GRADOVI