U Novom Sadu otvorena izložba fotografija „Dijego i Frida: osmeh na pola puta“ !!!

  • Izvor: KC Novi Sad

14/11/2018

Novi Sad-Izložba fotografija „Dijego i Frida: osmeh na pola puta“ je svečano otvorena u petak, 01. marta u 19 časova u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

trong>Otvaranju izložbe je prisustvovao ambasador Meksika u Srbiji Njegova Ekselencija gospodin Marko Antonio Garsija Blanko i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić. Izložbu možete pogledati do 10. marta.

„Dijego i Frida: osmeh na pola puta“ je izložba koja prikazuje neke intimne detalje iz života ovog jedinstvenog i kontroverznog para XX veka, prvi put predstavljena u Muzeju kući – studiju Dijega Rivere i Fride Kalo.

Dijego Rivera i njegov brat blizanac Karlos rodili su se 8. decembra 1886. godine, ali je Karlos, nažalost, preminuo nakon godinu i po dana. 1907. godine Dijego je studirao likovnu umetnost u Španiji, a iste godine u Meksiko Sitiju, u “Plavoj kući” rođena je Frida Kalo. U septembru 1910. godine Rivera odlučuje da se vrati u Meksiko kako bi predstavio svoje radove iz Evrope. Ovu godinu je Frida Kalo izabrala simbolično kao godinu svog rođenja, smatravši se ćerkom Meksičke Revolucije.

Umetnost Dijega Rivere je postala glas urođenika i potlačenih, a u isto vreme njegov rad postaje nacionalni simbol kroz njegovo prikazivanje meksičke istorije.

“Fridin način izrade portreta nikada pre nije viđen u istoriji umetnosti, slike su uzdizale ženske kvalitete na istinit realan, surov i bolan način. Ni jedna žena ranije nije sažela tako turbulentnu poeziju na platno kao što je to ona uradila.”

Dijego Rivera

Ljubav i nedostatak ljubavi idu zajedno u ovoj romansi koju odlikuju susreti i rastanci. Ta nestabilna veza je sjedinila Dijega i Fridu zauvek, u isto vreme strastvenu, nežnu i bezobzirnu, ali obeleženu neverstvima. Problematična spona koja je ipak bila puna obostranog obožavanja i divljenja.

Ambasada Meksika i Kulturni centar Novog Sada, sa zadovoljstvom predstavljaju izložbu fotografija „Dijego i Frida: osmeh na pola puta“ koja između ostalog, kroz fotografije Giljerma Kala, Pitera Džulsa, Giljerma Samore, Nikolasa Mareja, Edvarda Vestona, Manuela Alvaresa Brava i Huana Gusmana, prikazuje deo svakodnevnog života i intimnih detalja ovog jedinstvenog i kontroverznog para.

SRBIJA GRADOVI