U Lučanima nastavnici pokrenuli akciju „Sačuvajmo ćirilicu“ !!!

  • Autor, foto : Ljubica Sokić

14/11/2018

LUČANI  (MNA) – Da bi opstala na vetrometini istorijskih događaja, Srbija mora da ima čvrst oslonac u svojoj kulturi i u svom identitetu, izjavio je u Lučanima ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, dodajući da kada negujemo svoju kulturu i svoj identitet, mi zapravo učvršćujemo temelje svoje snage i svoje spremnosti za brojne istorijske izazove.

trong>Tim izazovima, kako kaže Vukosavljević, ovaj narod ukoliko želi da traje mora da se da se odupre svojom svešću, identitetom, kulturom, svojim istorijskim trajanjem i na kraju svojim pismom i jezikom.

„Svaki napor usmeren u tom pravcu, jeste napor te vrste, na kom će nam biti zahvalne generacije koje će doći posle nas“, poručio je Vukosavljević tokom posete Osnovnoj školi „Milan Blagojević“ u kojoj su učenici i nastavnici pokrenuli akciju „Sačuvajmo ćirilicu“.

Prema njegovim rečima, akcijom „Negujmo srpski jezik“ odsvirali smo samo jedan ton.

„I ako se taj ton koji smo odsvirali čuo u ušima naše pametne dece i naših dragih učitelja i nastavnika koji čine so srpskog obrazovanja, i ako iz tog tona nastane melodija srpske kulture i pismenosti onda niko neće biti srećniji od nas“, istakao je Vukosavljević.

On je podsetio na reči velikog naučnika Isaka Njutna koji je govorio da mu je bilo lako da ostvari velike rezultate „jer je stajao na leđima divova“ pozivajući sve učenike da budu „mali veliki divovi“ za svoje okruženje, zajednicu, porodicu, državu i naciju, navodi se u saopštenju.

Vukosavljević je skrenuo pažnju na globalne trendove industrije zabave koji donose sa sobom sakaćenje jezika, povećanje vulgarnosti u javnom govoru i ukazao na zadatak i škole i porodice, kao i svake odgovorne institucije da zanemari „buku i bes“ vremena u kojem živimo i usadi temelje vaspitanja, etike, kao i temelje onog pogleda na svet koji od današnjih mladih ljudi sutra čine budućnost ove zemlje.

On je čestitao nastavnicima i učenicima šestog razreda koji su pokrenuli akciju „Sačuvajmo ćirilicu“, ohrabrio ih da nastave u tom pravcu i najavio podršku Ministarstva u ovakvim i sličnim naporima.

Povodom akcije „Sačuvajmo ćirilicu“ učenici su pripremili prigodan program, u okviru koga su predstavili svoje zvanične plakate i kaligrafske radove na temu ćirilice.

SRBIJA GRADOVI