U KULTURNOM CENTRU OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA “MIONICA NEKAD I SAD“ !!!

 

  • Autor: Ljubica Sokić

15/11/2017

Sinoć je u Kulturnom centru otvorena izložba fotografija “Mionica nekad i sad“. Izložene fotografije su nastale u periodu od proglašenja Mionice za varoš krajem 19. veka do današnjih dana, a nakon otvaranja izložbe program je nastavljen razgovorom o prošlosti i budućnosti Mionice.

razgovoru su učestvovali predsednik Privremenog organa opštine Mionica Boban Janković, publicista Milorad Radojčić koji je objavio veći broj publikacija i knjiga o mioničkom kraju i poznatim Mioničanima, pozorišni reditelj Miroslav Trifunović i u ulozi moderatora novinar i urednik valjevskog Dopisništva RTS-a Radovan Lazarević, dok su u prigodnom muzičkom programu nastupili doajeni tamburaškog orkestra “Abrašević“ iz Valjeva.

.Sagovornici su se dotakli nekoliko tema razgovarajući o prošlosti i budućnosti, od istorijskog konteksta gde je bilo reči o znamenitim ličnostima koje su obeležile pojedine epohe i od kojih je bez dileme najznačajnija vojvoda Mišić, preko priče o prirodnim i drugim resursima ovog kraja, sve do pitanja demografije i društvenog života.
– Strategija budućnosti treba da bude zasnovana na istorijskom nasleđu, iskustvima naših prethodnika, baznim resursima kao što su termalne vode, kamen i potencijali u oblasti poljoprivrede, a nošena energijom mladih. Ništa se ne dešava preko noći i moramo razumeti da će se rezultati onoga što danas radimo videti tek u decenijama koje dolazeGovoreći o budućnosti Mionice Janković je naglasio da treba raditi i na poboljšanju kompetencija građana i da je sa tim ciljem prošle godine osnovan Centar za obrazovanje i razvoj, koji nudi razne programe neformalnog obrazovanja kako mladima, tako i zaposlenima u državnom i privatnom sektoru i poljoprivrednicima, a Mionica se može pohvaliti da je možda jedina opština u Srbiji koja ima bazu podataka o svojim poljoprivrednim proizvođačima.

izl2 (600 x 400)
izl3 (600 x 450)

NAJNOVIJE VESTI

SRBIJA GRADOVI