U Kruševcu otvorena eksluzivna izložba “Duh malih stvari” kneginje Jelisavete Karađorđević !!!

  • Izvor: novosti.rs

17/05/2018

[views][views]

KRUŠEVAC – „Ono što vidite večeras počela sam da radim pre tri godine, uvek sam volela da žvrljam, ali nisam crtala”, otkriva za “Novosti” kneginja Jelisaveta Karađorđević čija je eksluzivna izložba “Duh malih stvari” otvorena u utorak veče u Kruševcu uz izuzetno interesovanje posetilaca.

align=“JUSTIFY“>“Iz maštanja sam počela da stvaram portrete. Vidim oblak, slikam oblak i u njemu vidim portret. Vidim mnogo stvari, životinje,ljude, biljke”, rekla je Jelisaveta.

Eksluzivna postavka, rađena specijalno za kruševačku izložbu u Kući Simića, zajednički je projekat “Artis centra” iz Beograda i Narodnog muzeja u Kruševcu, sastoji se iz dve celine.

S jedne strane, obuhvata 37 predmeta u vlasništvu kćerke kneza Pavla regenta i kneginje Olge (fotografije, knjige, odeću, obuću, porcelan i srebro – servis za čaj iz zaostavštine porodice Demidof, parfem, nakit, pudrijera, ikona, ručno tkan pirotski ćilim sa grbom Kraljevine SHS) i 27 njenih umetničkih radova (crteže malog formata, printovi fotografija nastalih na putovanjima po svim kontinetima sa i bez intervencije).

Obe celine osvetljavaju darovitu umetnicu, humanitarku koja je, kako kaže za “Novosti” okean prešla sigurno 70 puta noseći pomoć za izbeglice, a osvetljavaju odvažnu plemkinju koja se godinama borila za rehabilitacju svog oca i skidanje ljage sa njegovog časnog imena i koja je, naposletku, srećna što živi u Beogradu.

U Srbiji je kod kuće. Poželela je da svoj život podeli sa Kruševljanima.

“Kneginja je prvi član doma Karađorđevića koji se vratio u zemlju 1987.godine, poslednje dete koje se rodilo u kompleksu na Dedinju i jedina devojčica koja se rodila tamo”, napominje istoričarka umetnosti Tamara Ognjević, dugogogišnja prijateljica Jelisavete Karađorđevi, ujedno i autor koncepta postavke.

“Studirala je istoriju umetnosti u Francuskoj, dete je jednog od najvećeg poznavaoca i kolekcionara umetnosti među ovdašnjim vladarima, osnivača Muzeja Kneza Pavla, koji je nabavio gotovo 500 akvizicija evropske umetnosti”, dodaje Ognjević.

Autorka Tamara Ognjević podvlači da je manje poznato da je kneginjin deda po majci, grčki princ Nikola bio vrlo talentovan slikar, rođena tetka kneginja Marina, udata vojvotkinja od Kenta – vrhunski portretista, a da je Božidar Karađorđević, Karađorđev unuk, poliglota, dopisnik “Figaroa”, slikar, zlatar, primenjaš.

Stručnjaci smatraju da odrastanje u takvom porodičnom kontekstu i usled sopstvenog identiteta koji je izgradila kroz bogat život, samo poznato ime Jelisavete Karađorđević možda može da zasenči percepciju nesumnjivog umetičkog dela koji je pred posmatračima.

AVATAR U SANDALAMA KNEGINjE

DEO izložbe “Duh malih stvari” pored budoara i umetničkih dela(crteži, male slike-originalne fotografije i fotografije na kojima se intervenisalo), čini i “avatar” kneginje Jelisavete Karađorđević – lutka u prirodnoj veličini obučena u njenu haljinu, sa šeširom, sa njenim biserima i sandalama, kao i trominutni filmski zapis snimljen specijalnu za potrebe postavke gde kneginja govori svoje misli o umetnosti. U budoaru su i svedočanstva o poreklu Jelisavete Krađorđević, dinastije Romanov i Trubeckoj i Demidov.

NAJNOVIJE VESTI

SRBIJA GRADOVI