u Kragujevcu je danas uvedena vanredna situacija zbog rasta broja zaraženih koronavirusom !!!

  • Autor: Ljubica Sokić

26/06/2020

Zbog rasta broja zaraženih koronavirusom u Kragujevcu je danas uvedena vanredna situacija, prenosi RTS. 

trong>U poslednja 24 sata u Šumadijskom okrugu infekcija koronavirusom potvrđena je kod 60 osoba, od čega je 50 u Kragujevcu, saopštio je Institut za javno zdravlje Kragujevac.

Odluku o proglašenju vanredne situacije doneo je gradski Krizni štab, nakon sagledavanja epidemiološke situacije, a kako bi se stalo na put daljem širenju virusa.

„Rešili smo da sve ono što smo do sada preporučiveli, sada naredimo. To znači da ćemo u narednom periodu imati dva koraka vraćanja unazad, da ćemo morati da se ponašamo kao kada je u Srbiji vladalo vanredno stanje“, rekao je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Institut za javno zdravlje Kragujevac danas je saopštio da je u tom gradu u poslednja 24 sata registrovano 50 novoobolelih. U kragujevačkom Kliničkom centru se leči 52 osoba od kovida19, od kojih se osmoro nalazi na respiratoru.


U Šumadijskom okrugu se u kućnoj izolaciji trenutno nalazi 350 pacijenta, od čega u Kragujevcu 271.

Prethodno je na sajtu grada saopšteno da je gradonačelnik izjavio da je zbog aktuelne epidemiološke situacije u gradu održana sednica Kriznog štaba koji je doneo određene preprouke od kojih neke ne mogu biti sprovedene bez proglašenja vanredne situacije.

„Vanredno stanje na teritoriji Srbije je ukinuto, a s obzirom na to da je još uvek na snazi naredba o proglašenju epidemije koronavirusa, obratili smo se Vladi Srbije i tražili da odobri naše preporuke. Situacija u Kragujevcu nije kako valja“, rekao je Nikolić.

Podsetio  je i da je u prvom „piku“ u periodu od dva i po meseca u Kragujevcu registrovano 68 zaraženih, dok je u drugom „piku“, prema njegovim rečima, za svega 15 dana potvrđeno preko 80 slučajeva zaraze.

Takođe, naveo je da je najveći broj zaraženih među mladim ljudima između 25 i 35 godina.

„Ukoliko Vlada Srbije ne bude reagovala, mi ćemo morati da proglasimo vanrednu situaciju kako bi mogli da uvedemo neke mere. One se odnose na ograničenje radnog vremena kafića i na masovna okupljanja, kao što su proslave i koncerti, jer se tu zaraza najviše širi“, rekao je Nikolić.

Zbog nestabilne epidemiološke situacije na teritoriji grada odložen je početak kupališne sezone na otvorenim bazenima koji je bio predviđen za ovaj vikend.

Na zvaničnoj internet prezentaciji grada Vranje saopšteno je da je zahtev Kriznom štabu Vlade RS za suzbijanje zarazne bolesti kovid19 za uvođenje restriktivnijih mera na teritoriji grada uputio i Štab za vanredne situacije iz ovog grada.

Vanredna situacija zbog porasta broja obolelih od koronavirusa već je uvedena u Novom Pazaru. Gradski Štab za vanredne situacije doneo je odluku kojom su uvedene mere zabrane okupljanja na javnim površinama više od pet osoba, zabrana organizovanja porodičnih veselja, ali i ograničavanje rada ugostiteljskih objekata od sedam do 19 časova.

SRBIJA GRADOVI