U Aleksincu,Tominom rodnom gradu, biće održana muzička akademija “Sećanje na Tomu Zdravkovića”!!!

 

  • Izvor: novosti.rs

17/11/2017

PESME Tome Zdravkovića ostavile su neizbrisiv trag u narodnoj muzici, a sećanje na jednog od najvećih pevača i boema na ovim prostorima nikad neće izbledeti. Na 79. godišnjicu njegovog rođenja, 20. novembra, u Centru za kulturu u Aleksincu, pevačevom rodnom gradu, biće održana muzička akademija “Sećanje na Tomu Zdravkovića”. Često se može naći podatak da je umetnik bogate duše i raskošnog talenta, rođen u Pečenjevcima, ali malo ko zna da je njegov rodni grad Aleksinac koji će se prvi put odužiti poznatom sugrađaninu.

az za ovaj događaj je besplatan a Tomine neprolazne hitove pevaće Lena Kovačević, pevač “Legendi” Ivan Milinković, gudački duo “Golden lejdis” iz Niša, dok će program voditi glumac Goran Sultanović, koji će recitovati poeziju pevačevog prijatelja Miroslava Mike Antića i govoriti o Zdravkovićevom životu i karijeri.

– Toma je rođen u Aleksincu, gde je posle nekoliko dana kršten u crkvi – kaže za “Novosti” urednik programa Centra za kulturu u Aleksincu Miloš Paović. – Kasnije se njegova porodica preselila u Pečenjevce kod Leskovca, tamo je odrastao, krenuo na životni put i postao legenda. Njegov otac Dušan imao je mesarsku radnju u Aleksincu, veliki deo Tomine familije i danas živi u ovom gradu i oni su jedni od organizatora događaja. Bio je čest i drag gost u Aleksincu, gde je imao uspešne nastupe. Ponosni smo što je tako veliki umetnik, rekao bih svetskog ranga, rođen u Aleksincu i što imamo priliku da obeležimo njegov rođendan. Hteli smo da to bude 2018. na njegov 80. rođendan, ali već nekoliko godina postoji ideja da se organizuje muzička akademija. To neće biti klasičan koncert, na simboličan način daćemo umetničku crtu celoj priči, jer Tomina muzika to zaslužuje. Izvođači su sa velikim ushićenjem prihvatili da učestvuju, ali nismo mogli da uključimo veći broj ljudi. Ideja je da to preraste u veliku manifestaciju koja će se održavati svakog 20. novembra, a za sledeću godinu planiramo da objavimo i monografiju.

Toma je emotivnim pesmama i setnim glasom umeo da dotakne svačiju dušu. U svaki stih i notu utkao je talenat, ali i deo sebe. Njegova muzika je univerzalna, uvažavali su ga i voleli i oni kojima narodnjaci nisu bili bliski. Uz njegove pesme sada stasavaju nove generacije koje će tek spoznati njihovu vrednost. Govorio je da mu je ljubav bila nepresušna inspiracija, naročito ona neostvarena. O životu slavnog pevača, kompozitora i tekstopisca mnogo toga je napisano i ispričano, a na pitanje da li postoji nešto što još nije rečeno, naš sagovornik odgovara:

– Obratili smo se svim ljudima koji su izučavali Tomin život i objavljivali nešto o njemu. Nismo želeli da se ponavljamo i prepričavao poznate priče, već da pokažemo da su mu sugrađani ukazali čast. To je sasvim dovoljan povod za ovaj događaj, nažalost, do sada mu se uopšte nismo odužili. Pre nekoliko godina grupa novinara pokrenula je inicijativu da se jedna ulica u Aleksincu nazove po Tomi Zdrvakoviću, ali se na tome i završilo. Toma je bio izuzetan umetnik i čovek velike duše, čije će delo trajati vekovima. Aleksinčani su ponosni na njegovo delo, talenat i dobrotu koja je isijavala iz njega i onoga što je stvarao.

MUZIČKO BLAGO

TOMINI muzički počeci vezani su za Leskovac, gde je pevaču povodom 20 godina od smrti podignut spomenik. Umro je 30. septembra 1991. godine a za sobom ostavio neprocenjivo muzičko blago, pesme “Kafana je moja istina”, “Pesme moje”, “Tužno leto”, “Umoran sam od života”, “Da l’ je moguće”, “Dva smo sveta različita”, “Danka,”, “Ljiljana”, “Sećaš li se Sanja”…

https://youtu.be/epYu9iNlEaQ

NAJNOVIJE VESTI

SRBIJA GRADOVI