Tribine i promocija knjige pesama „Ljubavni abecedarij“ u Novom Sadu !!!

  • Izvor: “ Kulturni centar Novog Sada

22/10/2019

Tribina „Srpska Atina od Blagoveštenskog sabora do ukidanja autonomije“ biće održana u četvrtak, 24. oktobra u 18 časova u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač je dr Miloš Savin, istoričar.

Kulturna i politička istorija Novog Sada 1861-1912. predstavlja najznačajniji i najdinamičniji period  istorije vojvođanskih Srba.  Blagoveštenski sabor 1861, ponovno definisanje ideje autonomne  Vojvodine, zatim jačanje kulturnog i društvenog kruga  Srba u Novom Sadu preseljenjem Matice srpske, te osnivanje Ujedinjene omladine srpske dali su gradu karakter Srpske Atine. Svetozar Miletić i njegovi liberali simbolišu političku istoriju grada dugi niz godina, što će od 1876. nastaviti Mihailo Polit Desančić, Miša Dimitrijević, Ilija Vučetić, a u izvesnoj meri i Jaša Tomić. Živa književna delatnost Laze Kostića, Jovana Jovanovića Zmaja, okupljanje đaka i studenata oko Omladine, popularizacija knjige, izobražavanje kao programsko načelo omladine i liberala daju Novom Sadu ključno mesto u vojvođanskoj srpskoj istoriji u drugoj polovini 19. veka. Kulturna i politička istorija Novog Sada stoga su dve ključne odrednice za razumevanje svih procesa koji su simbolisali svakodnevicu i šire procese dugog trajanja Srba u Vojvodini.

reklama 44 (1140 x 140)
reklama 33 (1140 x 140)


Tribina „Nacija i nacionalizam“ biće održana u četvrtak, 24. oktobra u 19 časova u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač je Lazar Slepčev, politički analitičar i filozof.

Na predavanju će biti reči o:

  • pojmu nacije
  • kulturnom i političkom konceptu nacije
  • tipovima nacionalizma
  • budućnosti koncepta nacionalne države.

Promocija knjige pesama „Ljubavni abecedarij“ Tomislava Domovića održaće se u petak, 25. oktobra u 19 časova, u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. O delu Tomislava Domovića govoriće pesnik i kritičar Miroslav Aleksić. Autor će čitati svoje stihove. U muzičkom delu programa nastupiće kantautor Nemanja Nešić. Moderator programa je Nataša Bundalo Mikić.

Tomislav Domović je jedan od najistaknutijih savremenih hrvatskih pesnika. Rođen je 1964. godine. Objavio je 12 knjiga poezije i zastupljen je u mnogim antologijama. Afirmaciju je na početku karijere osamdesetih godina prošlog veka sticao i na festivalima u Srbiji. Dobitnik je Prve nagrade Festivala jugoslovenske poezije mladih u Vrbasu i Pečata varoši sremskokarlovačke u Sremskim Karlovcima.

SRBIJA GRADOVI