Stigao prvi rad na Bijenale!!

 

  • Autor: LJubica Sokić

16/10/2017

Čačak, Gornji Milanovac – Nakon objavljivanja konkursa za 14. međunarodni bijenale umetnosti minijature, na adresu Kulturnog centra Gornji Milanovac stigao je i prvi rad. To su radovi „Plesačica“ i „Plesačica 2“ prijavljeni za izlagačku kategoriju – crtež.

or je Dušan Rajšić, diplomirani vajar rodom iz Gospića (Hrvatska), koji živi i radi u Lazarevcu.Prema kalendaru manifestacije konkurs je otvoren do 20. novebra 2017. godine, a svi pristigli radovi do tada, izuzev radova autora po pozivu pred Selekcionom komisijom naći će se 9. odnosno 10. decembra 2017. godine. Gornjomilanovački Bijenale u proteklim godinama podstakao je i pokrenuo veliki broj umetnika, domaćih i stranih, da se ozbiljnije pozabave minijaturom kao samostalnim umetničkim delom.

Po ugledu na ovu pokrenuto je nekoliko sličih izložbi u Srbiji, ali i u nekoliko centara kulture u Evropi i svetu – Poljskoj, Bugarskoj, BIH, Kanadi. Pojavila su se čak i udruženja minijaturista , tako da se svojevrsna umetnička misija započeta u Gornjem Milanovcu neprekidno širi i razvija. Pored na hiljade angažovanih umetnika u radu Bijenala učestvovao je veliki broj stručnih radnika iz oblasti kulture i umetnosti. Takođe, učesće je uzelo preko 100 profesora sa nekoliko umetničkih univerziteta iz zemlje i inostranstva. Dodeljeno je više od dve stotine nagrada domaćim i stranim autorima, a posećenost se meri na desetine hiljada ljubitelja minijature, jer je svaku izložbu videlo najmanje 2 do 3 hiljade ljudi.

SRBIJA GRADOVI VESTI GRADA ČAČAK