Skromne zarade zaposlenih u lokalnim ustanovama kulture kasne i do 15 meseci!!!

 

  • Izvor: novosti.rs

07/12/2017

Skromne zarade zaposlenih u lokalnim ustanovama kulture kasne i do 15 meseci. Prosek primanja 38.000 dinara, dok se za NKV doplaćuje do minimalca.

PLATE u velikom broju ustanova kulture isplaćuju se zaposlenima sa zakašnjenjem od šest do 15 meseci! Njihove zarade su u rukama lokalnih rukovodstava i zavise od opštinskih i gradskih budžeta. Kako je kultura obično na poslednjem mestu, red za koverte u ovoj oblasti nikada nije bio duži

ema rečima Dragane Đorđević, predsednice Samostalnog sindikata kulture, prosečna zarada kulturnih radnika je 38.000 dinara, a NKV zaposlenima su one toliko niske da se za njih doplaćuje do minimalnog iznosa.

– Problemi su veliki u mnogim opštinama – kaže naša sagovornica. – Bahata opštinska rukovodstva često sa nama neće ni da razgovaraju, a jedini izgovor im je da „nemaju odakle“, ili ima čak i onih koji otvoreno kažu da ne daju.

Lokalna uprava Smederevska Palanka je već duže vreme u stečaju, a zaposleni u kulturnim ustanovama u ovom gradu više i ne znaju za koji mesec primaju platu. Ne samo da su isplate neredovne, već ih ne primaju ni svi odjednom.

– Nedavno je uvedena prinudna uprava i ponuđen je sastanak zaposlenih sa rukovodstvom, pa se nadaju da će konačno rešiti probleme – kaže Dragana Đorđević. – U Leskovcu smo se dogovorili da se zaostale zarade isplaćuju na rate, ali tamošnje rukovodstvo ni to ne poštuje. Slična je situacija u Negotinu, dok u opštini Lebane nisu želeli čak ni da cenu rada „ispeglaju“ za pet odsto naviše, kao što je naloženo iz Ministarstva.

Naša sagovornica dodaje da su zarade u ovoj oblasti prilično niske i da sa srednjoškolskom diplomom one iznose u proseku 24.000 dinara, dok direktor centralne ustanove dobija 63.000.

Dimitrije Stajić, predsednik Samostalnog sindikata kulture u Leskovcu, kaže, za „Novosti“, da isplata zarada u ovom gradu kasni niz godina i da su, kako koja vlast dođe, kašnjenja sve veća i veća.

– Dugovi se naslede i niko se i ne trudi da ih smanji, nego se oni nagomilavaju – kaže naš sagovornik. – Trenutno smo pet meseci u zaostatku i postoji neko obećanje da će nam sve biti isplaćeno do kraja godine. To je u proseku 200.000 dinara po zaposlenom, za oko 250 radnika. Ljudi su ogorčeni, ako ne bude isplate, uslediće tužbe već početkom naredne godine.

NAJNOVIJE VESTI

SRBIJA GRADOVI