Radio televizija Kragujevac ponovo je u vlasništvu grada!!!

 

21. јуна 2017.

Kragujevac- Radio televizija Kragujevac ponovo je u vlasništvu grada. To su većinom glasova odlučili odbornici Skupštine grada. Grad će tom medijskom kućom upravljati do nove privatizacije, najduže šest meseci.

nošenju ove odluke prethodila je rasprava u kojoj su učestvovali odbornici opozicije, ali i vladajuće većine. Suštinska zamerka na ovu odluku, koja se čula od opozicije, je zašto se novcem iz budžeta pokrivaju dugovi privatnog vlasnika RTK i zašto grad Kragujevac, jedini u Srbiji, već tri godine ne poštuje zakonsku obavezu i ne raspisuje konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja.

Šef odborničke grupe Zajedno za Šumadiju Dušan Aleksić istakao je da je Zakon o privatizaciji otvorio je prostor za divljačku prodaju medija, koja se, u slučaju RTK, završla katastrofalno.

“Sumnjamo da se novi kupac RTK već zna, a ovoga puta dobiće i imovinu. Nije sporno da je Kragujevcu poreban medij, ali ne partijsko glasilo poput RTK. Podsećam i da Kragujevac jedini nije već tri godine raspisao konkurs za finansiranje medijskih sadržaja“, ocenio je Aleksić.

Šef odborničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke Goran Kovačević rekao je da je preuzimanje RTK iznuđen potez i da je on uveren da je informisanje oblast koju treba da reguliše tržište.

“Mi danas u Kragujevcu imamo problem sa sportskim klubovima koji ne mogu sami da se finansiraju. Isto je u oblastima kulture i informisanja. Da li privredna nije sposobna ili nema motiv da u to ulaže? Ako građani žele da te institucije funkcionišu funkcionisaće, ako ne žele onda neće ni postojati. Grad nije imao ništa sa privatizacijom RTK. Nova privatizacija je prilika za sve koji žele da kupe taj medij. Uveren sam da je to oblast koju, kao svuda u svetu, treba da reguliše tržište”, rekao je Kovačević.

Samostalna odbornica Suzana Đorđević istakla je da ne može da podrži ovakvu odluku,

“Ne vidim iz materijala koje su finansijske obaveze, koja su dugovanja RTK. Mislim da je Kragujevcu potrebna televizija, ali ne na ovakav način. Bolje da se raspiše konkurs koji je i zakonska obaveza grada“, ocenila je Đorđević.

Sličan stav iznela je Jovana Jovanović iz Demokratske stranke.

“Pokušavali smo i ranije da RTK uvrstimo u dnevni red, ali vi to niste želeli. Pitam se gde ste bili do sada, ako tvrdite da i opozicija ima interesa da mediji u Kragujevcu postoje? Zašto tri godine nije raspisan konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja? Da li povratak RTK pod okrilje zgrada znači i da će konkurs konačno biti raspisan? Sistemski ste unštavali medije u Kragujevcu, tako da su novinari poniženi i nema ni traga od kritičkog ili istraživačkog novinarstva”, istakla je Jovanović.

Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika Kragujevca kaže je da je grad odlučio da pomogne RTK, jer je građanima potrebno javno glasilo.

“Sa ekonomskog aspekta televizija jeste skupa igračka, ali ovakva odluka nema altenativu. Ponosni smo na odluku, mislimo da je dobra. Verujem da će medijska slika u Kragujevcu u narednom periodu biti daleko bolja”, rekao je Momčilović.

Grad će Radio televizijom Kragujevac upravljati do nove privatizacije, koja bi trebalo da bude završena u roku od 6 meseci.

Podsećamo, RTK je pre desetak dana dobrovoljno, uz socijalni program koji je odobrila država napustilo 35 zaposlenih, a na radnim mestima je ostalo 24.

Regionalna Radio televizija Kragujevac privatizovana je u oktobru 2015. godine, a Ministarstvo privrede raskinulo je kupoprodajni ugovor sa biznismenom Radojicom Milosavljevićem iz Kruševca u januaru 2017. godine.

SRBIJA GRADOVI VESTI GRADA