Povodom dvostrukog jubileja Bijenala prva u nizu izložbi u Velikoj Plani!!!

  • Autor, foto : Ljubica Sokić

14/11/2018

Velika Plana-U susret Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature, najvećoj i najobuhvatnijoj izložbi malog formata u svetu, koji će svetskoj javnosti, po petnaesti put, svečano biti predstavljen aprila iduće godine u Gornjem Milanovcu, Kulturni centar će u okviru promocije manifestacije u narednih godinu dana, širom Srbije predstaviti nagrađene i odabrane radove iz Zbirke Bijenala.

trong>To je prilika da se povodom dvostrukog jubileja Bijenala, petnaeste jubilarne izložbe i  tridesetogodišnjice od pokretanja manifestacije, kruniše trodecenijski rad na ovoj jedinstvenoj svetskoj izložbi i da se najširoj javnosti prikaže deo izuzetno bogate Zbirke Međunarodnog bijenala, zbirke koja trenutno broji više od 1.500 umetničkih dela malog formata.

Prva u nizu izložbi biće otvorena u četvrtak, 25. aprila 2019. godine u Galeriji Masuka Kulturnog centra iz Velike Plane.  

Kulturni centar je za ovu svojevrsnu promociju Bijenala, ali i promociju svoje ustanove, Gornjeg Milanovca i Rudničko – takovskog kraja, pripremio postavku koju čini izbor od tri stotine radova. U postavci će prvenstveno biti zastupljeni nagrađivani autori čija umetnička dela čine najvredniji deo Zbirke. U postavci će biti radovi ovenčani Gran-prijem, najvećom nagradom Bijenala, a koje potpisuju najpoznatija imena naše i svetske savremene umetnosti: Dragan Mojović, Željka Momirov, Anica Vučetić, Saša Marjanović iz Srbije, kao i A. Balasubramaniam iz Indije i Veronika Štajner iz Austrije. U okviru postavke biće izložen i rad dobitnice Gran-prija na prvoj izložbi minijature Ljubice Cuce Sokić i dobitnika Gran-pri nagrade na drugom Bijenalu, Milana Miletića, umetnika iz Gornjeg Milanovca.

Među eksponatima će se naći i radovi stranih umetnika koji su dobijali prve i specijalne nagrade Bijenala.  U postavci će biti i umetnička ostvarenja koja potpisuju najveća imena svetske savremene umetnosti: Vladimir Zuev iz Rusije, Mark Balakjian iz Velike Britanije, Denis Piters iz Belgije, Kristofer Denton iz Australije, Jan Mjeržička iz Češke, Gregori Goudelijas iz Grčke, Suzana Fantanariu iz Bugarske, Sara Aplgren iz Švedske…

                                               Otvaranje izložbe je u 19 sati.

SRBIJA GRADOVI