Počela izgradnja kuća za porodice pogođene poplavama u Novom Pazaru!!!

  • www.media-ps.rs

16. јуна 2017.

Novi Pazar – Četiri porodice iz Novog Pazara, čiji su domovi potpuno stradali u poplavama u martu 2016. godine, uskoro će se useliti u nove kuće zahvaljujući sredstvima koje je obezbedila Evropska unija, u okviru programa Pomoć Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji ukupne vrednosti 72 miliona evra.

Kuće, površine od 60 do 85 kvadratnih metara, biće opremljene i svim potrebnim nameštajem i belom tehnikom, a završetak radova se očekuje u julu 2017. godine. Za izgradnju i opremanje kuća u ovoj opštini Evropska unija opredelila je 100.000 evra, u okviru projekta koji sprovodi nemačka organizacija ASB. Radovi na tri objekta u naselju Jaklja su u toku, dok se početak izgradnje četvrtog objekta očekuje nakon dobijanja građevinske dozvole.

“ Iako se projekat inicijalno fokusirao na obnovu poplavljenih područja nakon poplava u maju i septembru 2014, zahvaljujući brzom reagovanju donatora, uspeli da pomognemo i porodice čije su kuće pretrpele veliku štetu u poplavama u martu prošle godine. Nakon više od godinu dana koje su proveli kao podstanari, drago nam je što će se uskoro useliti u nove kuće koje ćemo i potpuno opremiti” rekao je Mauro Mascioli, koordinator projekta

Organizacija ASB je do sada, zahvaljujući sredstvima Evropske unije, u deset opština u Srbiji obnovila 691 poplavom pogođen objekat, izgradila 57 kuća, te pomogla 359 malih i srednjih preduzeća i poljoprivrednih gazdinstava.

Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 72 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 43 opštine koje su najviše pogođene poplavama: Aleksinac, Aranđelovac, Bajina Bašta, Boljevac, Gornji Milanovac, Ivanjica, Jagodina, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kosjerić, Kovačica, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, Majdanpek, Mali Zvornik, Medveđa, Negotin, Novi Beograd, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Požega, Sjenica, Smederevska Palanka, Surdulica, Svilajnac, Svrljig, Šabac, Šid, Ub, Užice, Valjevo, Vladičin Han i Zaječar. Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP, ASB, DRC, Austrijska razvojna agencija (ADA) i Svetska Banka  – u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

SRBIJA GRADOVI